BBC o novoj članici EU: Hrvati su gnjevni i jedva da će vidjeti promjene kada uđu u Europsku uniju

Screenshot: BBC 

"HRVATI jedva da će vidjeti promjene tog dana kada uđu u EU, ali je proces pridruženja već preobrazio zemlju", naglašeno je u komentaru novinara BBC-a Tim Judaha o Hrvatskoj kao novoj punopravnoj članici Europske unije od 1. srpnja ove godine. U komentaru je dan pregled Hrvatske povijesti od trenutka osamostaljenja pa do danas, od vremena međunarodne izolacije, pa do poželjne članice Europske unije. 
 
Engleski novinar nije propustio naglasiti kako se gospodarstvo Hrvatske već pet godina nalazi u recesiji. 
 
"Hrvati su ljuti zbog velike nezaposlenosti koja se došla do 20,4 posto. Stanovništvo je sve starije, malobrojnije i sve nezadovoljnije zbog teških životnih uvjeta", napominje se u komentaru te dodaje da su Hrvati vrlo gnjevni. Ljutnja je zbog nepovjerenja u čelnike te da su rijetki stekli veliko bogatstvo u zadnjih 20 godina dok su drugi dodatno osiromašeni. 
 
"Hrvatska danas ima iste probleme kao i većina zemalja EU a to je starenje stanovništva i gospodarski problema. Kada gledate što su doživjeli u zadnjih 20 godina to je samo po sebi uspjeh", ističe se u komentaru u kojem se dodaju da su pred Hrvatskom izazovi otvaranja novih radnih mjesta i stvaranje uvjeta za rast gospodarstva. 
 
Naglašava se i uloga Franje Tuđmana u osnivanju hrvatske države koja je zatamnjena zbog želje za podjelom BiH. Tuđmanova vladavina dovela je do međunarodne izolacije, zaključuje se u komentaru. Tada počinje i era Ive Sanadera koji je Hrvatsku približio EU. 
 
"Za Hrvate je bilo nevjerojatno da že jedan tako moćan čovjek i političar završiti u zatvoru", navodi se u komentaru. 
 

Pročitajte više