Bacsa: Nakon izmjene međudioničarskog ugovora MOL je dobio veća upravljačka prava u Ini

NAKON Fimi medije i jednog dana pauze, Ivo Sanader ponovno je na optuženičkoj klupi. U nastavku suđenja u aferama Hypo i Ina Mol, svjedočili su mađarska svjedokinja Ilona Fodor koja je sudjelovala u donošenju, i Gyorgy Bacsa, pravni savjetnik u MOL-u, koji je sudjelovao u zaključenju međudioničarskog ugovora. I Fodor i Bacsa svjedoci su obrane iz Mađarske koji će, nadaju se Sanaderovi odvjetnici, rasvijetliti pod kojim se okolnostima donio i zaključio međudioničarski ugovor Ine i MOL-a.

> Tijek ročišta

Fodor: MOL-u je glavni cilj bio upravljanje Inom

Prva se na klupi za svjedoke našla Ilona Fodor, koja danas radi kao odvjetnica za ekonomska pitanja u MOL-u zadužena za Hrvatsku. Kao i ostali predstavnici MOL-a koji su do sada svjedočili na Županijskom sudu, i Fodor je navela kako je od samog početka pregovora s Vladom RH cilj MOL-a bio steći upravljačkih prava u Ini i samim time staviti najveću hrvatsku naftnu kompaniju pod svoj utjecaj.

Fodor tvrdi kako je izmjenama međudioničarskog ugovora Hrvatska došla u bolju poziciju od one u kojoj se nalazila nakon potpisivanja ugovora 2003. godine, budući da su izmjene ugovora iz 2009. godine, koje je potpisala Sanaderova vlada, omogućile hrvatskoj strani pravo prvootkupa Ininih dionica. Za vrijeme trajanja ugovora iz 2003. godine, hrvatska Vlada nije imala apsolutno nikakav utjecaj na MOL-ovo korištenje dionicama.

"Da je MOL htio, mogao se ponašati neprijateljski i steći 50-postotni udio u Ini", kazala je Fodor te dodala kako to ipak nije učinio te kako je u to vrijeme MOL vjerojatno bla jedina grupa koja bi u nastaloj situaciji tako reagirala.

Pregovori o izmjenama ugovora bili su dugi i teški, a odredba da će Ina, ukoliko se ne izdvoji plinsko poslovanje, moći reotkupiti podzemno skladište plina Okoli unesena je u posljednji tren, u siječnju 2009. godine.

Bacsa: Izmjenama ugovora MOL je dobio veća upravljačka prava u Ini

Na klupu za svjedoke sjeo je i MOL-ov savjetnik za razvoj poslovanja Ine Gyorgy Bacsa, koji je tijekom svog svjedočenja zapravo samo potvrdio priču koju je iznijela Fodor. Prema njegovom mišljenju, gledajući s pravnog aspekta, MOL je nakon izmjene dioničarskog ugovora dobio veća upravljačka prava u Ini.

Tvrdi da je MOL pomogao Ini da postigne financijsku stabilnost i pospješio njezino poslovanje. Dodao je i kako smatra, baš kao i Fodor, da Ina nije mogla pronaći boljeg partnera, koji je bio spreman na toliki stupanj kooperacije na koji je bio spreman MOL. Još jednom je potvrdio kako je osnovni cilj MOL-a prilikom ulaska u pregovore bio konsolidacija Ine, dok je hrvatska strana za cilj imala povećati efikasnost i stabilizirati financijsku situaciju u Ini. 

Pročitajte više