Baldasarova pobjeda nad antifašizmom pod istragom Državnog odvjetništva

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar i njegova proslava Dana pobjede nad antifašizmom na otkrivanju spomenika HOS-ovoj bojni Rafael vitez Boban pod istragom je Državnog odvjetništva.

Indexu je, naime, potvrđeno da je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zatražilo od policije izvještaj sa otkrivanja spomenika kako bi se utvrdilo je li bilo kakvih elemenata prekršaja remećenja javnog reda i mira.

Neka Baldasar policiji objasni kako je pobijedio antifašizam pod stijegom viteza Bobana

Policija će u sklopu naloženog pronaći snimak manifestacije koja je prošlog petka privukla veliki broj HOS-ovaca, a možda budu i porazgovarali sa govornicima pa i gradonačelnikom Splita koji je okupljenima na Dan pobjede nad fašizmom čestitao pobjedu nad antifašizmom, za što je pobrao pljesak i ovacije. Eto prave prilike da gradonačelnik objasni policiji kako je pobijedio antifašizam pod stijegom viteza Bobana.

Zaboravni gradonačelnik

Baldasar se brzo ispravio, ali teško da se moglo raditi o zabuni s obzirom na profil svečanosti i publiku te stijeg postrojbe sa ispisanim imenom ustaškog zapovjednika Rafaela viteza Bobana. Govor je održao ratni zapovjednik bojne pukovnik Marko Skejo. Nezaobilazno, pozdravio je sa Za dom spremni, čemu su svi zapljeskali, uključujući i Baldasara i župana Zlatka Ževrnju. Baldasar je danas kazao da to nije rečeno i da nije pljeskao, no s druge strane ne sjeća se ni zastave s imenom Pavelićevog generala, premda je vijorila svega koji metar od njega.

Baldasar umjesto polaganja cvijeća za poginule partizane, odabrao Skejine momke

Inače, isti dan se polagalo cvijeće za poginule partizane pred spomen kosturnicom sudionika NOR-a na Lovrincu. SDP-ov veteran Vinko Bajrović Capo, kojeg je Baldasar isključio iz stranke jer ga je prozvao za bijeg u Italiju početkom Domovinskog rata, uputio mu je otvoreno pismo u kojem ga pita gdje je bio jer ga na Lovrincu nije bilo kako bi položio cvijeće za poginule partizane i sudionike Domovinskog rata, što je dosad bio običaj.

Baldasar, očito, nije mogao biti u isto vrijeme na dva mjesta međusobno udaljena par kilometara. Na Dan pobjede nad fašizmom, odabrao je Skeju i momke u crnom, pljeskao na Za dom spremni u slavu viteza Bobana te na koncu ustvrdio kako se radilo o antifašističkom skupu. 

Pročitajte više