Ban Ki-moon: Srce mi krvari zbog ubijene djece u Gazi

Foto: Hina

PRVI čovjek UN-a Ban Ki-moon na konferenciji za medije je pozvao na primirje u Pojasu Gaze i zaustavljanje krvoprolića.

"Mislim da je potrebno izvršiti pritisak da se što prije postigne primirje i da se zaštite civili. Ako se nastave sukobi između dvije strane, rast će i broj mrtvih”, kazao je Ban Ki-moon.

"Došlo je vrijeme da prestane nasilje i da palestinski narod živi slobodno. Palestinski narod mora živjeti u uvjetima političke i ekonomske stabilnosti", rekao je Ban.

Naglasio je kako je situacija u Pojasu Gaze vrlo teška i kako su nerijetko žrtve nevina djeca i žene.

"Srce mi krvari kada vidim ubijenu djecu u Gazi. Situacija je mnogo gora od onog što smo pretpostavljali. Vijeću sigurnosti UN-a sam predao listu s imenima svih poginulih Palestinaca. Osjećam veliku tugu zbog nevinih žrtava", poručio je.

Navi Pillay: Palestinska djeca imaju pravo na život

Povjerenica Ureda za ljudska prava Ujedinjenih naroda Navi Pillay danas je kritizirala situaciju na pojasu Gaze te istaknula kako se hitno mora nešto učiniti kako bi se zaustavilo nasilje nad nevinim palestinskim civilima.

Istaknuvši kako je Izrael od početka ofenzive na Pojas Gaze izveo više od 2100 zračnih napada, Pillay je kazala da je u tim napadima ubijeno više od 600 Palestinaca, među kojima 147 djece i 74 žene.

"Palestinska, kao i sva djeca svijeta, imaju pravo na život. Još jednom ponavljam poziv da se konačno okonča opsada Gaze", zaključila je povjerenica Ureda UN-a za ljudska prava

Pročitajte više