Bandić: Oni koji budu odvajali otpad imat će manje račune

Ilustracija: cistoca.hr

IAKO je u prvotnom planu proces odvojenog prikupljanja otpada i naplata odvoza po volumenu trebao početi 1. srpnja, odnosno danas, cijeli proces ipak je odgođen za tri mjeseca. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i danas ponavlja - smisao nije naplaćivati kazne, već osvijestiti građane.
 

"Od Nove godine svatko će plaćati onoliko koliko otpada bude imao u vreći, odnosno kanti", najavio je Bandić.Ponovio je kako je cilj da se 70 posto otpada odvaja, jer će time i računi za odvoz istog biti 50 posto manji. Prema tome, pamet u glavu i vi koji to još niste počeli, počnite odvajati otpad, jer ja to radim već dulje vrijeme, pohvalio se Bandić...

"Ja sam počeo odavno, a neki građani to rade već dulje. Ali plaćam cijenu kao i vi. Uskoro neće svi plaćati isto. Oni koji budu odvajali imat će manje račune, jer će biti manje otpada u vrećama, budući da se odvoz računa po količini, odnosno kubiku", rekao je Bandić.

Na pitanje kad bi to trebalo krenuti, odgovara: "Pa krenulo je. Krenut će".

Bandić o parking zonama: Samo čitam znakove vremena i volju građana

"To je pitanje razuma. Svi se slažemo s tim da nećemo uvoditi parking zone bez volje građana", izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, upitan da komentira potez Odbora za mjesnu samoupravu koji nije prihvatio njegov prijedlog da se naplata parkinga s tri podijeli u 6 zona. "Žao mi je što ne razumiju", istaknuo je.

"Odluka koju treba donijeti je načelna kako ne bi svaki put išao na Skupštinu kada neka ulica, bilo da je u prvoj, drugoj, trećoj, četvrtoj ili petoj zoni, traži da se uvede parking. Uvodimo ga tamo gdje građani to žele kako bi uveli reda u promet u mirovanju. Ništa drugo. Nemam ja tu nikakvog drugog interesa", kaže Bandić. Obećao je da niti u jednu ulicu u gradu neće biti uvedeno parkiranje bez "blagoslova" građana, mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti. Sve ostalo je, kaže, pitanje hira.


"Puno puta su nešto radili samo zato što gradonačelnik nešto predlaže. Neka ne podcjenjuju gradonačelnika. Gradonačelnik neće uzimati harač niti će biti "gulikoža" građana, već čita znakove vremena i volju građana. Parkirališne zone će se uvesti samo tamo gdje građani to budu željeli. To radimo zbog njih. Znate što se događa u nekim ulicama? Ljudi ostave svoj auto i odu u grad, a ovi ne mogu parkirati u svoju ulicu. A kada uvedemo parkiranje u tu ulicu, stanari onda dobiju po povoljnim cijenama mjesečne, odnosno godišnje karte pa imaju za 120 ili 150 kuna godišnje parking u svojoj ulici" pojasnio je Bandić.

"Da je Medvedgrad zagrebački, a ne državni, već bi bio obnovljen"

Jedino što je uloženo u Medvedgrad zadnjih 14 godina otkako je otišla Marina Matulović Dropulić, je ono što je uložio Grad Zagreb. Otkako ga je država preuzela, u njegovu obnovu nije uloženo ni kune, komentar je zagrebačkog gradonačelnika na upit zašto nije obnovio Medvedgrad, kao što je obećao 2009. godine.

"Neka nam vrate Medvedgrad. Nastavit ćemo dalje tamo gdje smo to odradili. Struju, plin, suze, sve je grad obnovio. Joj, kad bi drugi uložili u Medvedgrad kako smo mi, taj Medvedgrad bi bio kao Meštrovićev mauzolej."Bandić želi da se Medvedgradu vrati stara slava, a ima i objašnjenje zašto to dosad nije učinjeno.

"Medvedgrad smeta određenom dijelu političkog establishmenta zato što je Tuđman od toga htio napraviti oltar domovine. A kada su došli na vlast oni koji su malo manje nabijeni emocijama o vlastitoj državi su rekli da to nije u redu i zato je Medvedgrad bio zapušten. A gradonačelnik Bandić je na tragu pokojnog predsjednika Tuđmana kad je Hrvatska u pitanju. Nacionalno osviješćen i socijalno osjetljiv. To ide zajedno. Možda kad postanem jednog dana gradonačelnik Hrvatske, možda to napravim onako kako Bog zapovijeda."

Bandić uoči Skupštine: Sve će funkcionirati kao da sam ja tu

Uoči sjednice Gradske skupštine u četvrtak na kojoj gradonačelnik Bandić neće biti prisutan zbog poslovnog puta, komentirao je kako njegov nedolazak neće utjecati na rad Skupštine.

"Ništa se neće dogoditi, mi smo pripremili materijale za Skupštinu, očekujem da sve bude kao kad sam ja tu. Pa grad funkcionira i ako gradonačelnika nema pet dana. Jadan bi bio grad kad ne bi gradonačelnik sa svojim suradnicima omogućio funkcioniranje grada kad on ide negdje službeno. A ja ću se pismeno ispričati zastupnicima, što neću biti u mogućnosti odgovarati na njihova pitanja, al to ćemo na idućoj Skupštini nadoknaditi."


Na sjednici će se između ostalog raspravljati i o gospodarenju otpadom, čiji rok je prolongiran za tri mjeseca, na što su iznijeli kritike i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor i predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić. Bandić je samo kratko rekao da se opozicijom ne zamara.

"A kaj bi oni drugo radili nego kritizirali? Dobro je da kritiziraju da bi ako su u pravu ispravili ono što kritiziraju, ako nisu mahnete rukom i idete dalje. Ja ne znam koliko su oni u pravu, samo znam da radim ono što mogu, što mislim da je najbolje i uvjeren sam da je ono što radim najbolje. I zato imam legitimitet građana ovoga grada i radit ću dok ga imam, ne zamaram se ja puno opozicijom."

Na pitanje kada će točno komunalni računi građana biti manji, gradonačelnik nije odgovorio, ali zato kaže da sve podružnice i mjesna samouprava rade na tome da se infrastruktura za odvojeno prikupljanje otpada napravi u cijelom gradu.

"Mi smo sa ekološkom infrastrukturom puno ispred ekološke svijesti građana", zaključuje Bandić.

Pročitajte više