Bandić o Vodoopskrbi: Kad bih privatizirao kapitalnu infrastrukturu mediji bi me objesili na Jelačićevom placu

Foto: Hina

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić otklonio je danas mogućnost privatizacije opskrbe vodom naglasivši da u Zagrebu, dok je on gradonačelnik, neće biti privatizacije kapitalnih monopola.

Zamoljen za komentar optužbi prema kojima zagrebačko komunalno poduzeće Vodoopskrba i odvodnja pokušava uvesti monopol, Bandić je nakon obilaska radova na pruzi Zagreb Borongaj - Dugo Selo, najprije rekao da ne razumije pitanje, a potom i sam upitao tko bi trebao opskrbljivati Zagreb vodom, nego Vodoopskrba i odvodnja? "Imamo li nešto drugo - cijev da zapiknemo u zemlju i sami uzimamo vodu i krademo?", pita se Bandić.

Dodaje da je Vodoopskrba gradska tvrtka čiji je zadatak vodu iz crpilišta dostavljati do potrošača uz što manje gubitaka i i što manje dizanje cijena. Na pitanje bi li taj posao mogli obavljati privatnici, odgovorio je da bi ga mediji "objesili na Jelačićevom placu" kad bi privatizirao kapitalnu infrastrukturu. Kaže da su takvo što učinile neke europske metropole poput Budimpešte, ali sada se vraćaju na staro. "Moramo se čuvati privatizacije kapitalnog monopola i toga neće biti dok sam ja gradonačelnik", kaže Bandić

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u ponedjeljak je izvijestila da je pokrenula postupak i donijela privremene mjere protiv zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje, a u postupku će utvrditi zloupotrebljava li ta tvrtka svoj vladajući položaj na tržištu pružanja usluge javne vodoopskrbe, zbog odluke da se uvede obveza povezivanja postojećih internih vodomjera starih zgrada sa sustavom daljinskog očitanja te iz poslova očitanja i obračuna potrošnje isključe ostali poduzetnici.

Pročitajte više