Bandić ostaje na slobodi i vraća se na mjesto gradonačelnika

Foto: Markio Lukunić/Pixsell, FAH

ZAHTJEV USKOK-a da se Milana Bandića vrati u Remetinec te da se oduzme 15 milijuna kuna jamčevine odbijen je. Gradonačelnik Zagreba tako ostaje na slobodi, odlučio je Županijski sud u Zagrebu.

Predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić novinarima je najavio kako će se danas odlučiti o mjeri opreza, zabrani obavljanja profesionalne dužnosti. Drugim riječima, sud je danas odlučio hoće li se Bandić vratiti na posao. Prema neslužbenoj informaciji, koju je u petak poslijepodne objavilo nekoliko hrvatskih medija, izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je da gradonačelnik Milan Bandić, koji se u istrazi u aferi Agram ponovno brani sa slobode, može obavljati svoju dužnost.

Krizman: Kada dobijemo odluku uložit ćemo žalbu

Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman izjavila je nakon ročišta da je sudac istrage odbio Uskokov prijedlog, dodajući da će se na takvu odluku žaliti nakon što ju dobiju napismeno.

"Kada dobijemo odluku uložit ćemo žalbu, a što će biti odredit će vijeće", kazala je Krizman novinarima okupljenima ispred zgrade suda na Zrinjevcu.

Osim odluke suca istrage Zdenka Posavca o novom zahtjevu da se Bandiću odredi istražni zatvor u petak je o slučaju zagrebačkog gradonačelnika odlučivalo i izvanraspravno vijeće suda koje među ostalim treba odrediti može li Bandić, nakon odluke Ustavnog suda, obavljati svoju dužnost.

I ta je odluka donesena, no ona po riječima zamjenika glasnogovornika suda Ratka Šćekića neće biti objavljena prije ponedjeljka kada ju prime Uskok i Bandićeva obrana.

"Što se tiče mjera opreza to vam ne mogu reći jer odluka nije dostavljena pisanim putem strankama i nema smisla da stranke odluku doznaju iz medija. Praksa je i običaj da prvo stranke dobiju odluku pa da se ona tek onda priopći medijima", kazao je Šćekić.

Dodao je i da je novi zahtjev da se Bandiću odredi istražni zatvor sudac istrage odbio uz zaključak da nema opasnosti da bi na slobodi ponovio kazneno djelo i utjecao na svjedoke.

USKOK zatražio pritvaranje

Na stranicama USKOK-a objavljeno je jutro kako je podnesen novi prijedlog za naplatu jamstva i određivanja istražnog zatvora protiv okrivljenog gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

> Bandić pušten na slobodu: "Hvala svima"

"Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je, postupajući sukladno Odluci Ustavnog suda broj: U-III-1451/2015. od 9. travnja 2015., Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenog gradonačelnika Grada Zagreba i naplatu jamstva u iznosu od 15 milijuna kuna u korist državnog proračuna Republike Hrvatske. (10. 4. 2015.)

Prijedlog je podnijet imajući u vidu da je okrivljeni postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke."

Bandić je već jutros nastavio sa svojim ritualima pa su ga tako novinari mogli uloviti na trčanju, a sinoć je s prijateljima i odvjetnicima proslavio izlazak iz zatvora.

> Bandić o preuzimanju dužnosti: Ima vremena, strpljen - spašen

Bandić vraćen u Remetinec jer je pokušao utjecati na svjedoke

Ustavni sud ukinuo je rješenje Županijskog suda o istražnom zatvoru, a Milan Bandić je sinoć u 19 sati napustio Remetinec i skoro bez riječi ušao u vozilo, kojim je napustio zatvor bez davanja dužih komentara novinarima.

Na tu odluku nema žalbe i ona je pravomoćna, a kako je Ustavni sud ukinuo tri odluke Županijskog suda iz ožujka na snazi ostaje odluka iz studenoga prošle godine kada je Bandiću omogućena obrana sa slobode, ali uz jamčevinu koja se sada iz proračuna vraća na sudski depozit te zabranu obavljanja dužnosti.

Podsjetimo, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda 18. ožujka donijelo je pravomoćnu odluku o pritvoru Milana Bandića i o uplati 15 milijuna kuna jamstva u proračun zbog ometanja kaznenog postupka i utjecaja na svjedoke, odnosno kršenja uvjeta jamstva, a s obzirom na to da je ova odluka poništena, Bandiću će uplaćeno jamstvo biti vraćeno.

Pročitajte više