Bandić posjetio pretučenog Splićanina: Dođi na Dinamovu utakmicu s dresom Hajduka

Foto: Hina

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici posjetio jednog od dvojice mladića, navijača Hajduka, koje su huligani napali i pretukli nakon nogometne utakmice između Intera iz Zaprešića i splitskog Hajduka.

Bandić je poručio kako želi vjerovati da će policija uskoro otkriti počinitelje i drakonski ih kazniti jer to je nedopustivo, neoprostivo, divljački, barbarski. "To nije Zagreb niti je gradonačelnik na čelu takvog grada, to su huligani koje treba otkriti i sankcionirati i kazniti", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Pozvao ih da na Dinamovu utakmicu dođu u Hajdukovom dresu

Kako bi makar dijelom pomogao u drugačijoj slici Zagreba obojicu mladića i oba doktora koja su se borila za njihov život i saniranje ozljeda Bandić je pozvao na utakmicu Arsenala i Dinama, da mu budu gosti u loži, 16. rujna, u Maksimiru. "I bit ćemo zajedno i rekao sam im da obuku Hajdukove dresove. Ja ću Dinamov, oni će Hajdukove, a netko će hrvatski", istaknuo je Bandić.

Bandić je novinarima izjavio da je u Klaićevoj bolnici obišao nastradalog 17-godišnjeg mladića Marija Butorca, dok je drugi pretučeni mladić bolje pa je pušten kući. "Dečko se osjeća dobro i majka je pored njega već tjedan dana. Doktori kažu da će u bolnici ostati još četiri, pet dana. Taman onoliko da se oporavi do Arsenala", rekao je Bandić.

Kazao je da nije odmah saznao za napad na dvojicu mladih Splićana koje je grupa huligana napala i teško ozlijedila na Črnomercu. "Ja nisam znao to, ja kako jurim sto na sat, rijetko čitam novine i još rjeđe gledam vijesti i bio sam zgrožen kad sam čuo u nedjelju, kad se to dogodilo na Črnomercu, da su dvojica dečki, naših Splićana, mladi dečki koji su došli u posjet svom prijatelju ovdje, bili na tekmi u Zaprešiću, na Hajduk-Inter i da su napadnuti na izlasku iz tramvaja na okretištu Črnomerec", rekao je Bandić.

Bandić se nada skorom pronalasku počinitelja


Poručio je kako želi vjerovati da će "naše Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava zagrebačka, uskoro otkriti počinitelje".

Bandić je istaknuo da na Črnomercu, gdje se mladići pretučeni nije bilo kamera, ali da kamere postoje u autobusu. "I ti huligani su se vozili zajedno s njima iz Zaprešića. Nadam se i želim vjerovati da će Policijska uprava Zagrebačka hitno reagirati i da će otkriti počinitelje i drakonski ih kazniti jer ovo je nedopustivo, neoprostivo, divljači, barbarski", poručio je Bandić.

Podsjetimo, u nedjelju u večernjim satima dva mladića stara 17 i pol godina brutalno su pretučena na Črnomercu nakon što ih je napala skupina od desetak huligana.

Mladići su se, saznajemo od izvora bliskog obitelji jednog napadnutog mladića, vraćali sa utakmice između Hajduka i Intera, a iako neki mediji tvrde suprotno, na sebi nisu imali nikakvih Hajdukovih obilježja.

Štoviše, napadači su u autobusu sjedili pored napadnutih mladića pa je lako moguće da je od ranije postojala namjera da ih se fizički napadne. Nakon što su mladići izašli na Črnomercu skupina od desetak huligana krenula ih je zvjerski tući.


Sve zbog splitskog naglaska


Po svoj prilici jedini razlog zašto su napadnuti jest činjenica što obojica govore splitskim naglaskom. Naime, mladići su prijatelji, a obojica su završili u Splitu osnovnu školu. Nakon osnovne škole jedan od napadnutih preselio je u Zagreb, a drugi mu je ovih dana došao u posjet.

Nakon nekoliko minuta napadači su se razbježali, a dečkima je pružena liječnička pomoć. Jednom od mladića povrijeđena je vilica i dijagnosticiran potres mozga, dok su drugom ozljede bile znatno ozbiljnije te je zadržan na intenzivnoj njezi, a neslužbeno doznajemo da se radi o hematomu na mozgu.

Policija je istu večer saslušala jednog napadnutog koji je bio pri svijesti, a kojemu su se pridružili i roditelji. Saslušanje je, prema riječima Indexovog izvora, trajalo između 11 sati navečer i pet sati ujutro. Međutim, čudi se naš izvor, policija u tom vremenu napadnutom mladiću nije pokazala nikakve fotografije eventualnih sumnjivaca, a napadnuti mladić se čak ponudio da nacrta napadače ali je policija to odbila. Na kraju, dodaje naš izvor, policija roditeljima napadnutog mladića nije predala nikakav zapisnik o ovom događaju.

Ipak, nastavlja naš izvor, obitelj ne želi prozivati policiju jer je istraga još u toku, a istrazi bi mogle pomoći i nadzorne kamere koje navodno postoje u autobusu te nedaleko mjesta napada.

Zagrebačka policija o ovom incidentu javnost je izvijestila u kratkom priopćenju. "U nedjelju, 30. kolovoza oko 22 sata, na Črnomercu, Ilica, na okretištu autobusa, nepoznati počinitelji teško su ozlijedili dvojicu maloljetnika, koji su kolima Hitne medicinske pomoći prevezeni u Kliniku za dječje bolesti", stoji na internetskim stranicama PU zagrebačke.

Nije prvi put

Ovakvi slučajevi nisu rijetkost. Podsjetimo, u travnju su u Zagrebu isprebijana četiri mladića, a jedini razlog je opet bio dalmatinski naglasak. Jednom od mladića je slomljena potkoljenična kost što dovoljno govori o brutalnosti napada.

Zagreb je, kao glavni grad Hrvatske, centar znanja pa je, kao takav, često odredište mnogobrojnim dalmatinskim studentima. Nažalost, ovakvi napadi nisu rijetkost, a vrlo često počinitelji ne budu ni pronađeni, a kamoli kažnjeni. Štoviše, većina slučajeva nikada ne dospije ni do medija, a kamoli do suda. Naime, žrtve su uglavnom studenti koji, svjesni da će napadači ukoliko i budu uhvaćeni vrlo brzo biti na slobodi, radije ostanu anonimni nego da se imenom i prezimenom izlažu na sudu jer bi tek tada mogli upasti u prave probleme.

Pročitajte više