Bandić svom prijatelju "kralju otpada" Pripuzu namjestio posao od milijun eura

Foto: FAH
 
MILAN BANDIĆ i Slobodan Ljubičić namjestili su Petru Pripuzu posao vrijedan 7.749.250 kuna, tvrdi Uskok. Navedeni iznos je Pripuzova firma Ce-Za-R zaradila za samo četiri mjeseca rada. 
 
> Tko je Petar Pripuz, hrvatski kralj otpada
 
> Holy o poslovima s otpadom: To je poput serije Sopranos
 
Prema Uskoku, firma Ce-Za-R ovim ugovorom ostvarila je nepripadnu korist od najmanje 1,63 milijuna kuna, dok je zagrebačka gradska firma Čistoća oštećena za najmanje 2,4 milijuna kuna. Pripuzovoj firmi Ce-Za-R posao zbrinjavanja gradskog glomaznog otpada je dodijeljen direktnom pogodbom. 
 
Pripuz zaradio milijun eura na odlukama Zmajlovića i Bandića
 
Natezanja oko zbrinjavanja otpada u Gradu Zagrebu započela su krajem 2013. godine. Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša, tada je na Jakuševcu zabranio odlaganje svih vrsta otpada osim miješanog komunalnog otpada. Zagrebački holding ovu je odluku najprije ignorirao, ali kada su djelatnici Čistoće uhvaćeni u ilegalnom odlaganju glomaznog otpada na Jakuševcu, trebalo je u kratkom roku pronaći alternativno rješenje. 
 
U priču tada ulazi Bandićev prijatelj Pripuz, hrvatski kralj otpada, vlasnik C.I.O.S. grupe i brat Zorana Pripuza, bivšeg optuženika u procesu protiv tzv. zločinačke organizacije. Pripuzova firma Ce-Za-R, do tada specijalizirana za zbrinjavanje automobilskih olupina, na sebe preuzima zbrinjavanje zagrebačkog glomaznog otpada. 
 
Prema optužnici Uskoka, Bandić i Ljubičić, zajedno s gradonačelnikovim savjetnikom i glavnim koordinatorom za otpad Željkom Horvatom, ovaj posao namjestili su Pripuzu sklapanjem direktne pogodbe po žurnom postupku, iako je postojala mogućnost da se zbrinjavanje otpada riješi i na drugi način. U sređivanju posla za Pripuza pomagali su im, prema optužnici, član uprave Holdinga i direktor ZET-a Ivan Tolić, v.d. direktor Službe za javnu nabavu Holdinga Ivan Markuš, referent nabave Filip Čulo i voditelj Čistoće Miljenko Benko.
 
Zmajlović: To je mogla odraditi i Čistoća
 
Ministar Zmajlović, zbog čije odluke o zabrani odlaganja glomaznog otpada na Jakuševac je Grad Zagreb i sklopio "deal" s Pripuzom, u ponedjeljak je Hini izjavio da mu nisu poznati detalji ovog poslovnog aranžmana. 
 
"U dijelu koji se odnosi na glomazni otpad za koji je inspekcija zaštite okoliša izdala zabranu odlaganja na Jakuševec bez obrade, jasno je da se za taj posao mogla angažirati bilo koja ovlaštena tvrtka jer ih ima dovoljno u Hrvatskoj. Mislim da je to mogla odraditi i Čistoća samo uz malo bolju i kvalitetniju organizaciju, jer oni raspolažu sa svim resursima koji su im za taj posao potrebni", izjavio je Zmajlović. 
 
U pripremi privatizacija Čistoće po Pripuzovoj mjeri?
 
Posebno je zanimljiva Zmajlovićeva tvrdnja da je posao zbrinjavanja glomaznog otpada, nakon što je zabranio njegovo odlaganje na Jakuševac, mogla odraditi i gradska Čistoća. Već neko vrijeme se, naime, priprema teren za privatizaciju zagrebačke Čistoće, a kao najizgledniji kupac spominjao se upravo Pripuzov C.I.O.S. 

Plan privatizacije gradske Čistoće napravljen je po uzoru na Jastrebarsko, gdje je Zmajlović bio gradonačelnik prije nego je postao ministar zaštite okoliša. Tamošnje Komunalno poduzeće kroz privatizaciju je kupila firma Eko-Flor, koju je zatim preuzeo upravo Pripuzov C.I.O.S. 

Pročitajte više