Bandić zbog Sveučilišnog Kampusa na Borongaju napustio sjednicu Gradske skupštine: "Konsterniran sam!"

SJEDNICA Gradske skupštine Grada Zagreba od 9 sati se prekidala čak tri puta. Gradonačelnik Milan Bandić je s predstavnicima Gradske uprave demonstrativno napustio sjednicu i to zato jer nije prošao hitan prijedlog izrade urbanističkog plana uređenja Sveučilišnog Kampusa na Borongaju.

"Ja sam konsterniran. Je li vi znate što ste sada izglasali? Gdje mi živimo i kamo idemo? To je neozbiljno, neodgovorno i izazvat će ogromne posljedice. Na tom projektu se radi već tri godine. Ja ne mogu razumjeti, ne znam gdje sam. Ozbiljno vam kažem, ne glumim. Da se olako tako digne ruke i odbije projekt ne od nacionalnog interesa nego za koji nisam mogao sanjati da se može dogoditi", rekao je Bandić s govornice.

Jelavić smatra da je ovaj projekt bitan za cijelu Hrvatsku, ne samo za Zagreb

Pročelnik za prostorno uređenje Grada Zagreba Davor Jelavić smatra da je ovaj projekt bitan za cijelu Hrvatsku, ne samo za Zagreb. Izgradnja bi se dijelom financirala iz fondova Europske Unije, no prije toga se mora donijeti urbanistički plan.

"Radi se o studentskom kampusu, radi se o sredstvima za koje Sveučilište treba pokrenuti proceduru, a čini mi se da Gradskoj skupštini jedna godina predstavlja samo jedan dan. Želim istaći da je nužno ovo bilo donijeti što prije da bi se sve one potrebne procedure morale na vrijeme pokrenuti", rekao je Jelavić.

Bandić je na kraju napustio sjednicu, uz jasnu poruku gradskim zastupnicima. "To nema nigdje, osim u ovoj Gradskoj skupštini. Vi na to imate pravo, a to građani slušaju i to će oni honorirati. Ja se nadam", poručio je Bandić.

"Nemojte podcjenjivati gradske zastupnike, kliker nam govori da je kliker zastupnika gradske skupštine na razini odgovornosti izvršne vlasti u Gradu Zagrebu"


Na dnevnom redu današnje sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba se našla i rasprava o rebalansu proračuna kojeg je predložio gradonačelnik Milan Bandić. Bandić rebalans opravdava smanjenjem prihoda od 240 milijuna kuna.

No, SDP nije zadovoljan, kaže Davor Bernardić. "Zbog toga što rebalans obiluje s mnoštvom nerealno planiranih i nejasnih stavaka bez obrazloženja, tražili smo detaljne razrade i objašnjenja pojedinih stavaka, upravo kako bi zaštitili trošenje sredstava građana grada Zagreba", istaknuo je Bernardić.

Zastupnici traže da im se i dostavi zapisnik inspekcijskog nadzora Ministarstva financija, što gradonačelnik odbija. Pa ipak on vjeruje da će rebalans danas proći, jer bi se jedino tako legalizirala nedavna odluka gradske skupštine o transferu 118 milijuna kuna iz proračuna u Zagrebački holding.

"Nemojte podcjenjivati gradske zastupnike, kliker nam govori da je kliker zastupnika gradske skupštine na razini odgovornosti izvršne vlasti u Gradu Zagrebu", kaže Bandić.

Pročitajte više