Baradei položio zakletvu kao egipatski potpredsjednik

Foto: Guliver Image/Getty Images

OPOZICIJSKI lider Mohammad El-Baradei položio je u nedjelju zakletvu kao egipatski potpredsjednik zadužen za međunarodne odnose, izvijestilo je egipatsko predsjedništvo. Bivšeg šefa UN-ove agencije za nuklearnu energiju za potpredsjednika je ranije imenovao privremeni predsjednik Egipta Adly Mansour.

El-Baradei je među dužnosnicima koji su se susreli s ministrom obrane Abdelom Fatahom al-Sisijem i složili se s nacrtom puta za Egipat koji je podrazumijevao svrgavanje demokratski izabranog predsjednika Mohammada Morsija, privremenu suspenziju ustava i imenovanje čelnika ustavnog suda za privremenog predsjednika. Lider opozicijskog Nacionalnog fronta spasa, koji je pod kišobranom liberalnih i sekularističkih stranaka, stajao je na podiju na istoj konferenciji za novinare sa Sisijem kako bi podržao njegove mjere. On je također u intervjuima međunarodnim medijima tvrdio kako u Egiptu nije izvršen vojni udar, kao što su ti mediji izvještavali.

Egipatsko predsjedništvo odustalo je od namjere da Baradeija imenuje za novog premijera nakon što se tome usprotivila salafistička stranka Nur.

El-Baradei se vratio u Egipat 2010. godine, nakon što je odslužio dva mandata kao šef UN-ove Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA). Nakon povratka u zemlju bio je dio kampanje za promjene i postao glavni oponent tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je bio na čelu Egipta od 1981. Odbio je sudjelovati na izborima nakon svrgavanja Mubaraka tvrdeći kako je potrebno prvo donijeti novi ustav, a potom organizirati izbore. Predvodio je opoziciju protiv Muslimanske braće od izbora za predsjednika bivšeg dužnosnika te organizacije Mohammada Morsija u lipnju 2012.

Muslimanska braća i Stranka slobode i pravde: Nema pregovora s egipatskom vojskom dok ne vrati Morsija na vlast

Jedan od lidera egipatske Stranke slobode i pravde (HAP) Saad Amara kazao je kako su od vojske primili zahtjev da se pridruže političkom procesu u ovoj zemlji, prenosi agencija Anadolija. "Predstavnici Muslimanske braće (Ihvan) i HAP-a odgovorili su da se neće pridružiti nikakvom dijalogu dok se na funkciju ne vrati svrgnuti egipatski predsjednik Mohammad Morsi", rekao je Amara.

Morsijeve pristaše 17 dana prosvjeduju na trgu Rabiatu'l Adeviye, a i na drugim trgovima se održavaju razni mirni prosvjedi. Amara je kazao da će ovo sve prerasti u revoluciju protiv vojnog upravljanja zemljom.

Jedan od lidera Ihvana Mohammed Baltaci je ranije izvijestio kako se prijevremeni izbori mogu održati ukoliko se Morsi, prvi predsjednik Egipta izabran na demokratski način, vrati na svoju funkciju.

Pročitajte više