Bauk: Nema ni odustajanja ni odgode, ćirilica se uvodi u Vukovaru

Foto: Davor Pongračić / Cropix

VLADA ne razmišlja o odgodi uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, otkrio je Media servisu ministar uprave Arsen Bauk. "Zakon će se provesti u primjerenom roku. Tijela državne uprave obavljaju pripreme za provedbu jer tu ima i nekoliko drugih elemenata, a ne samo postavljanje tabli", rekao je ministar.

Točan datum ne zna i ponavlja da će biti u primjerenom roku. "A za neke je primjereni rok tisuću godina, kao što smo imali prilike čuti. Za Vladu je to daleko manje", dodao je Bauk.

Komentirao je primjedbe s prosvjeda da treba utvrditi je li uopće točan popis stanovništva na temelju kojeg je utvrđeno da Srbi imaju pravo na dvojezičnost u Vukovaru. Imaju, odgovara Bauk i preporučuje drugu adresu za pitanja.

"Popis stanovništva proveden je 2011. godine, dakle za vrijeme bivše Vlade i to je pitanje koje mogu uputiti njima", kaže Bauk. Podsjetio je da je HDZ donio odluku o tome da se uvedu ćirilični natpisi.

"Ne samo da su donijeli nego su se u Saboru pohvalili da su donijeli. Sad već imamo razloga sumnjati da se radi o predizbornom folkloru", rekao je Bauk.

Vladi je to manje bitno, na nama je da provodimo zakone koji se mogu ili primijeniti ili promijeniti, istaknuo je ministar. Otkrio nam je da, unatoč osjetljivoj situaciji i jačanju napetosti, ne razmišljaju o odgodi ćirilice do završetka lokalnih izbora.

"To bi značilo da je Vlada nevjerodostojna, da je za sitne političke interese spremna na trgovinu ljudskim pravima, pravima nacionalnih manjina. To nije naša politička platforma", naglasio je Bauk zaključivši da za SDP glasuju ljudi svih nacionalnosti i da bi uzmakom i kalkuliranjem samo narušili vjerodostojnost.

EU: Zakoni moraju biti provedeni u djelo

Na polemike oko uvođenja ćiriličnih natpisa u Vukovaru, odnosno provođenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina osvrnula se i Delegacija Europske unije u Hrvatskoj.

"Europska unija posebnu pozornost posvećuje vladavini prava i zaštiti nacionalnih manjina, a u prošlosti je Europska komisija naglašavala napredak koji je Hrvatska postigla u tim područjima. Zakoni se moraju provoditi i biti provedeni u djelo. Također smo naglasili da Hrvatska treba nastaviti njegovati duh tolerancije prema manjinama. U tom kontekstu, mirna reintegracija grada Vukovara, u kojemu hrvatski građani, i hrvatske i srpske nacionalnosti zajedno žive, može se promatrati kao uspješna priča u slučaju rješavanja sukoba u regiji", priopćeno je iz ureda Delegacije u Zagrebu.

Pročitajte više