Bauk pred dilemom: Koji je pravi HSP? Onaj Danijela Srba ili onaj Josipa Matkovića?

Fotomontaža: Index (Yotube) 

KOJA je prava Hrvatska stranka prava (HSP)? Na to pitanje uskoro bi trebalo odgovoriti Ministarstvo uprave Arsena Bauka, nakon što je 21. rujna na izvanrednom saboru HSP-a u Sisku za predsjednika potvrđen Danijel Srb, a istog dana u Osijeku na izvanrednom saboru HSP-a izabran novi predsjednik Josip Matković. 
 
Ova stranka koja se u prošlosti najviše raslojavala i to na HDSP, HČSP, HSP 1861, HP, NSP, A-HSP, HPZ, HSP Ante Starčević i HDSSD ponovno je pred raskolom jer trenutno ima dva predsjednika od kojih svatko sa svojim delegatima polaže pravo na vođenje stranke.    
 
Pred Ministarstvom uprave tako je od 21. rujna pokrenut postupak oko upisa promjene osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje HSP-a, a kako doznajemo uskoro će se i znati tko će predstavljati tu stranku. 
 
Ili Ante Đapić d.o.o. ili satelit HDZ-a?
 
"Ministarstvo uprave će u upravnom postupku donijeti rješenje o upisu promjene osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje HSP-a, kad se utvrde sve potrebne činjenice i okolnosti koje su bitne za zakonito i pravilno rješavanje upisa promjene imajući u vidu da su dana 21. 9. 2013. godine u Osijeku i Sisku paralelno održane izvanredne sjednice Sabora HSP-a", rekli su nam u Ministarstvu uprave. 
 
Srbovi pravaši kažu da se bore protiv dijela delegata koji žele pretvoriti stranku u Ante Đapić d.o.o., dok Matkovićevi pravaši tvrde da je krajnje vrijeme da se riješe Srba koji želi riješiti vlastitu egzistenciju preko saveza s HDZ-om i Tomislavom Karamarkom. 
 
"Ministarstvu uprave dostavili smo svu potrebnu dokumentaciju iz koje je jasno, nedvosmisleno vidljivo da smo održali Sabor stranke u Sisku koji je u potpunosti u skladu sa Statutom HSP-a i važećim zakonima. Dakle nikakve promjene ovlaštene osobe za predstavljanje Hrvatske stranke prava neće biti. Iz Zaključka Ministarstva uprave koje je dostavljeno vidljivo je da se i Ministarstvo uprave meni obraća kao predsjedniku stranke, a s druge strane traži od organizatora predstave u Osijeku dokumentaciju koju oni ne mogu dostaviti jer je nemaju", tvrdi Srb u razgovoru za Index.
 
Srb od Ministarstva uprave očekuje profesionalno i odgovorno ponašanje sukladno zakonu i propisima. Tvrdi i da nema razloga da u tom slučaju ne prizna postupak i rješenje Ministarstva uprave. 
 
U Osijeku 401 delegat HSP-a, a u Sisku 214 delegata HSP-a?
 
Matković s druge strane tvrdi kako će upravo danas predati ostatak dokumentacije koja je nedostajala, te tvrdi da Srb još uvijek nije dostavio sve ono što je od njega tražilo Ministarstvo. 
 
"Upravo danas predajem na Ministarstvo spisak delegata koji su bili nazočni u Osijeku te način na koji su oni birani. Ministarstvo uprave priznalo mi je da sam stranka u postupku, odnosno imam ravnopravan status kao i Danijel Srb. Naravno, očekujem da će Ministarstvo uprave donijeti rješenje u kojem će se priznati kako sam legitimno izabran kao čelnik stranke", kaže Matković za Index. Kako nam je rekao na Saboru u Osijeku bilo je pozvano 496 delegata HSP-a a odazvalo se njih 401. 
 
"Srb se hvalio da je njegovom Saboru bilo nazočno 500 delegata no prema dokumentaciji Ministarstva uprave odaslao je pozive na 364 delegata od čega se odazvalo samo njih 214", tvrdi Matković za Index. 
 
No, čini se da je prava borba unutar HSP zapravo oko budućnosti te stranke, odnosno hoće li se prikloniti Karamarkovu HDZ-u i HSP-u Ruže Tomašić. 
 
U interesu je HDZ-a da Srb ostane?
 
"Bili smo i ostat ćemo stranka koja se bori za nacionalne interese i malog obespravljenog, prevarenog i osiromašenog hrvatskog državljanina. Zastupamo ljude koje su prevarili obećavali im med i mlijeko nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, a sada se bore za preživljavanje i očuvanje radnog mjesta, ako ga imaju ili pak za golu egzistenciju. Surađivat ćemo s onima koji imaju komplementaran politički program i tako se ponašaju",. kaže Srb kada smo ga upitali je li istina kako se sprema sporazum o suradnji s HDZ-om. 
 
Navodno upravo je HDZ-u u interesu da Srb ostane, pa smo tako neslužbeno doznali kako Srbu pomaže i bivši ministar Uprave Davorin Mlakar inače član HDZ-a. Ministar Bauk o tome nema saznanja, a i Srb nam je to opovrgnuo, no Matković je uvjeren kako će HDZ preko Mlakara napraviti sve da Srb ostane na čelu HSP-a.
 
Bivši ministar Mlakar savjetnik? 
 
"Koliko znam Mlakar nije osobno uključen u postupak. No, veliki dio administracije i dalje je lojalan Mlakaru jer ih je on i doveo u Ministarstvo. Na našu sreću rješenje neće donijeti načelnici ili dio administracije već sam ministar. Ako bude radio po savjesti i po zakonu HSP će se vratiti pravim pravašima. Dosta je bilo toga da je naša stranka moneta za potkusurivanje i da se na kraju svega uhljebi nekoliko članova", rekao je na kraju Matković.    

Pročitajte više