Bavarska objavljuje "Mein Kampf", ali sa objašnjenjima Hitlerovih stavova

BAVARSKA će objaviti novo izdanje jedine knjige nacističkog vođe Adolfa Hitlera, "Mein Kampf".

Objavljivanje Hitlerovog "Mein Kampfa" nije zabranjeno u Njemačkoj, ali je Bavarska koristila autorska prava kako bi spriječila njezinu objavu u toj državi. Autorska prava na "Mein Kampf" je Bavarska dobila na kraju Drugog svjetskog rata.

Od 1945. godine prodano čak 10 milijuna primjeraka

Zabrana objave drugim izdavačima na temelju autorskih prava završava 70 godina nakon smrti Adolfa Hitlera 2015. godine. Bavarske vlasti su izvijestile da pripremaju izdavanje knjige za učenike uz pojašnjenja stavova nacističkog vođe. Hitler je "Mein Kampf" napisao 1924. godine dok je odsluživao zatvorsku kaznu zbog pokušaja državnog udara.


U knjizi se objašnjavaju temeljne nacističke vrijednosti i stavovi. U Njemačkoj nije objavljivana od kraja Drugog svjetskog rata, ali od 1945. godine je prodana u čak 10 milijuna kopija. Bavarski ministar financija Markus Soeder je kazao da su se na objavu odlučili nakon rasprave sa pristašama i protivnicima objave te je objasnio da im je cilj "demistifikacija" knjige.

Žele druga izdanja učiniti tržišno neisplativima

"Želimo iznijeti na vidjelo kakve se sve besmislice nalaze u njoj", kazao je Soeder i dodao kako svijetu žele pokazati do koje je svjetske katastrofe takav skup stavova doveo. Bavarska se nada da će objavom knjige prije isteka autorskih prava 2015. godine uspjeti zaustaviti nova izdanja knjige tako što će ih učiniti "tržišno neisplativima".

Od 2016. godine neće biti nikakvih zakonskih zabrana za objavljivanje "Mein Kampfa" za ostale izdavače, osim ako izdanje ne služi za poticanje rasne mržnje. Predsjednik njemačkog Centralnog vijeća židova Dieter Graumann je kazao da bi volio kada bi Nijemci knjigu mogli čitati uz komentare koji objašnjavaju njezin sadržaj. 

Pročitajte više