Belgija tuži Facebook

Foto: Shutterstock

BELGIJSKA Komisija za zaštitu privatnosti je podigla tužbu protiv Facebooka uz argument da je praćenje svih korisnika bez pristanka i obzira na članstvo ilegalno prema belgijskim i europskim zakonima. 

"Ponašanje Facebooka je neprihvatljivo," rekao je najavljujući tužbu predsjednik Komisije Willem Debeuckelaere.

Prva tužba koju je neka europska nacija pokrenula protiv Facebooka temelji se na izvještaju iz ožujka ove godine koje je utvrdilo da tvrtka prati ponašanje svih posjetitelja stranica na kojima se nalazi neki od elemenata društvene mreže kakav je gumb "Like". Facebook pritom ne traži dozvolu korisnika, već praćenje omogućava u osnovnim postavkama. 

"Kao što je naglašeno u članku 29. (Europskog tijela za zaštitu podataka), opcija odbijanja "nije adekvatan mehanizam za informiranje i dobivanje suglasnosti prosječnog korisnika," pogotovo kad je riječ o reklamiranju. To znači da Facebookov pristup  "ne zadovoljava zahtjeve za zakonito prihvaćanje usluga," zaključili su istražitelji.

"Prate se čak i ljudi koji eksplicitno zatraže da ne budu praćeni," rekao je Debeuckelaere za dnevni list De Morgen.

Belgija je prošlog mjeseca predstavila rezultate istrage i ponudila preporuke Facebooku čije je europsko sjedište u Irskoj. "Oni su odgovorili da ne priznaju belgijske zakone i autoritet belgijske Komisije za privatnost i da je sve skupa nesporazum," kaže Debeuckelaere.

Prvo ročište je zakazano za četvrtak, 18. lipnja, navodi euobserver.

Pročitajte više