BiH: Inzko ukinuo sankcije za 30 ranije smijenjenih dužnosnika, među njima i Jelavić

Foto: FAH

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko ukinuo je preostale zabrane obnašanja javnih dužnosti u toj zemlji za trideset osoba koje su tim sankcijama bile podvrgnute na temelju odluka donesenih tijekom mandata ranijih visokih predstavnika, priopćio je u utorak Ured visokog predstavnika u Sarajevu (OHR).

Kako je pojašnjeno, riječ o završnom koraku u procesu koji je prije devet godina pokrenuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown s ciljem razmatranja i ukidanja zabrana za smijenjene dužnosnike.

U priloženom popisu osoba za koje više ne vrijedi zabrana obnašanja javnih dužnosti u BiH najzvučnije je ime nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ BiH Ante Jelavića koji je smijenjen zbog pokretanja projekta tzv. hrvatske samouprave.

Uz Jelavića je odlukama što ih je donio nekadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch sankcioniran još niz nekadašnjih istaknutih dužnosnika HDZ BiH koji su također rehabilitirani.

Među Bošnjacima za koje više ne vrijede ranije izrečene zabrane poznatija su imena nekadašnjeg načelnika općine Bugojno Dževada Mlaće koji je označen odgovornim za opstruiranje povratka Hrvata u taj grad i bivšeg ravnatelja u međuvremenu ukinute Obavještajne službe Federacije BiH (FOSS) Munira Alibabića.

Na popisu imena sankcioniranih dužnosnika iz reda bosanskih Srba gotovo da i nema niti jedne poznatije osobe.

Iz OHR-a ističu kako su kaznene mjere koje su ranije izricane uvijek smatrane privremenima, posebice stoga jer su promatrane kao izravna intervencija u političke procese u BiH.

"Nakon konzultacija s predstavnicima međunarodne zajednice ivoski predstavnik je zaključio kako više ne postoje razlozi zbog kojih su ove smjene izvršene", stoji u priopćenju.

Iz OHR-a ipak su upozorili kako ova odluka "ni na koji način ne mijenja ovlast visokog predstavnika da u budućnosti smijeni pojedince budu li kršili ili osporavali Daytonski sporazum i mir koji je ovaj sporazum donio građanima BiH".

Također je navedeno kako ukidanje sankcija ne dovodi u pitanje opravdanost prvobitnih smjena niti predstavlja davanje ovlasti za povratak smijenih na njihove ranije dužnosti kao i da ukidanje sankcija ne utječe na buduće pravne postupke protiv ovih osoba.

Ukidanje zabrana, također, ni na koji način ne predstavlja potporu za povratak bilo koje od ovih osoba na političku pozornicu niti stvara bilo kakve obveze za njihove nekadašnje poslodavce, pojašnjeno je iz OHR-a.

Pročitajte više