"BiH lideri se plaše "efekta Sanader"!

Foto: FAH

AUSTRIJSKI diplomat i nekadašnji glavni pregovarač EU u BIH u Rambujeu, Wolfgang Petrich, rekao je kako EU političari moraju shvatiti da aktualna vladajuća garnitura u Bosni i Hercegovini ne želi priključenje BIH Europskoj uniji zbog straha od "efekta Sanader".

U intervjuu za Radio Slobodna Europa, Petrich kaže da se većinom radi o istim političarima koji su to bili i za vrijeme rata, te da su svjesni da će zbog korupcije završiti u zatvoru ako se BIH približi EU.

"To je glavna prepreka koja onemogućava da se BiH brže kreće prema EU", ističe Petrich.

Petrich smatra i da je apsolutno besmislen stav Milorada Dodika da prosvjedi ugrožavaju Republiku Srpsku te dodaje da EU mora zauzeti čvršći stav.

"Ako EU ne može riješiti probleme u BiH, kako onda može postati globalna sila. Stoga je neophodan njezin odlučniji angažman, neka vrsta Maršalovog plana za regiju Balkana, prije svega za BiH, kako bi nakon desetogodišnje stagnacije i propadanja, napokon učinili nešto što će omogućiti boljitak građanima“, zaključuje Petrich.

Petrich smatra da su neosnovane tvrdnje po kojima BiH plaća cijenu zbog nezavisnosti Kosova.

"Sada su odnosi Beograda i Banjaluke prilično hladni. Vlasti u Srbiji su shvatile da međunarodna zajednica, uključujući i EU, nikada neće prihvatiti ni njihovo niti miješanje Hrvatske u unutarnje prilike u BiH. U tom smislu Milorad Dodik je apsolutno izoliran i nema političke prijatelje u Beogradu koji je prije svega zainteresiran za brže približavanje Europskoj uniji, rekao je Petrich u intervjuu za Radio Slobodna Europa.

Iznenađen je što su građani BIH uopće toliko dugo tolerirali nefunkcionalnu državu, očajnu ekonomsku situaciju, nezaposlenost i siromaštvo.

Za Dejtonski sporazum, Petrich kaže, da je dokument kojim je okončan rat, ali koji nije dobra osnova za gradnju moderne demokratske države.

Pročitajte više