"Bit će jako izazovno dostići prošlu godinu": Turistička godina dobro je započela, ali hoće li uspjeti ljetna sezona?

Foto: Ivo Ravlić/Cropix

TURISTIČKI pokazatelji u prvih pet mjeseci idu nam u prilog. Podaci Porezne uprave govore o 10 posto rasta prihoda u prva četiri mjeseca ove godine, a i gostiju je u prvih pet mjesecu više no lani. Ipak, s prognozama u turizmu svi su oprezni - eskalacija ekonomske krize mogla bi umanjiti turističku potražnju kod nekih nam značajnih tržišta, a zaoštravanje cjenovne utakmice na europskom tržištu i oduzeti dio kolača. Usprkos svemu optimizam ne napušta: sve teče prema planu i turistička sezona trebala bi biti zadovoljavajuća.

Prve brojke su dobre: sedam posto je više turističkih dolazaka i noćenja u prvih pet mjeseci ove godine. Stranci su ostvarili devet posto više dolazaka i 11 posto više noćenja, dok su domaći gosti, očekivano, zabilježili pad u dolascima ali porast od pet posto u noćenjima. Zadovoljan je i ministar turizma Darko Lorencin, koji ipak napominje: "Ono što očekujemo u lipnju je razvodnjavanje tog plusa. Mislimo da bi kraj lipnja i početak srpnja mogli dočekati u egalu s prethodnom godinom, plus minus jedan do dva posto gore".

Kod prihodovnih prognoza Lorencin je oprezan, kaže - očekuje rast. On je već vidljiv u prvih pet mjeseci i to za 10 posto, a razlog je, uz fiskalizaciju i smanjenje PDV-a na ugostiteljske usluge što dugoročno doprinosi konkurentnosti, kaže ministar. Sezona koja je pred nama, zbog aktivacije viznog režima, smanjit će broj dolazaka gostiju iz Rusije i Ukrajine, a očekuje se i smanjen broj dolazaka iz Španjolske, Italije i Mađarske.

Hrvatska turistička zajednica stoga je spremno pojačala aktivnosti na nekoliko ključnih tržišta, kaže direktorica Meri Matešić. "To za sada ima rezultata i najave su dobre. Doduše, prisutan je i dalje trend kasnog bookinga, sporije se prodaje, ali se nadamo se da će rezultati do kraja sezone biti stabilni i pozitivni i na razini prošlogodišnjih", kaže Matešić.

Sve to daje naznake dobre turističke sezone, no hoćemo li i ove godine obarati rekorde - teško je reći. "Bit će jako izazovno dostići prošlu godinu", zaključuje predsjednik UHPA-e, Boris Žgomba.

Pročitajte više