Bivši radnici Gredelja opet prosvjeduju: Utvrđeno je da nam se prava sustavno krše, živimo u neizvjesnosti

Foto: Dragan Matić/Cropix

BIVŠI radnici Gredelja danas su ponovno prosvjedovali. Sindikalni vođe upozoravaju da ih stečajni upravitelj i sud ignoriraju.

Manje od stotinu bivših radnika TŽV-a Gredelj okupilo se danas pred ulazom u bivšu tvrtku zahtijevajući isplatu duga kojeg im garantira stečajna nagodba. Štrajk su predvodili Željko Starčević, bivši zaposlenik i predvodnik sindikata Gredelja i Damir Jakuš, iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH), javlja agencija Anadolija.

"Ako imate ugovor na četiri mjeseca, onda imate i nekakvu slobodu. Ako svaki mjesec, kao sadašnji zaposlenici, morate zaraditi novi ugovor, onda to više nije pitanje rada ili nerada, nego sviđate li se onome koji vam produžava ugovor“, istaknuo je Damir Jakuš.

"Inspekcijski nadzori koji su provedeni na našu prijavu Gredelju pokazali su da se ne poštivaju ni radnička prava po Zakonu o radu, ni protupožarni ni zakon o zaštiti na radu. Radnici su pod ovakvim uvjetima pritiska spremni na svaka odricanja i zasigurno zdravstveno nisu dobro radeći u takvim uvjetima", dodao je Jakuš.

"Produžuju im ugovore svaki mjesec. To je njima neizvjesnost, ali i nama je neizvjesnost koji nismo dobili otpremnine ni ništa. Ostao sam na burzi i jedem u pučkoj kuhinji nakon što sam 17 godina radio u Gredelju. Bilo je posla, radilo se super, ali ovo je sad katastrofa. Imam hiljadu kuna s burze, platim režije i ne ostane mi ništa. Ne mogu si pomoći!", rekao je Toni, jedan od prosvjednika i bivših zaposlenika TŽV-a Gredelj.

"Inspekcije su utvrdile da se prava zaposlenih sustavno krše"


Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš izjavio je kako su inspekcijski nadzori utvrdili da se prava preostalih zaposlenih, njih oko tisuću, od ulaska TŽV-a Gredelj u stečaj u studenom prošle godine sustavno krše jer svaki mjesec dobivaju produljenje ugovora o radu za samo mjesec dana.

Sindikalistima je sporno i da je 12.12. prošle godine donesena odluka o izradi stečajnog plana, a bivši zaposlenici kao vjerovnici još nisu upoznati što je s tim planom.

"Obećano je kako će se unovčiti nematerijalna imovina koja nije u svrhu proizvodnje Gredelja, prije svega to je zemljište oko Gredelja i dva odmarališta na moru koja propadaju. Od donošenja ove odluke nije raspisan ni jedan natječaj za prodaju te imovine kojom bi se namirili vjerovnici, tj. radnici i bivši radnici koji potražuju svoja dugovanja. Radnici su potpisujući ovaj dogovor, njih oko 96 posto, prepustili dio tražbina koje im je sud prije dodijelio", rekao je Damir Jakuš.

"Štrajkom tražimo da se odgovori na pitanja koja su radnici, vjerovnici, pismenim putem uputili stečajnom upravitelju TŽV-a Gredelj i Trgovačkom sudu, a koji nisu odgovorili na pitanje što se događa sa stečajnom masom, tj. neoperativnim zemljištem, kada će ono biti prodano i isplaćena dugovanja prema vjerovnicima", naglasio je Jakuš.

"TŽV Gredelj jedini servisira HŽ-ove vlakove, a oni stalno izlijeću iz tračnica"

Jakuš je upozorio na probleme u Hrvatskim željeznicama (HŽ) gdje vlakovi stalno izlijeću iz tračnica, a to je vezano uz loš rad TŽV-a Gredelj koji vlakove jedini servisira. Predsjednik Samostalnog sindikata radnika TŽV Gredelj, Željko Starčević, koji je bio zaposlenik ove tvrtke 37 godina, izjavio je kako je iz poduzeća samo prošlog mjeseca otpušteno 20-ak ljudi.

"Tražimo da se neoperativna zemlja proda, ali ne u bescjenje", rekao je Starčević.

Prošle godine početkom 11. mjeseca TŽV Gredelj otpustio je 460 radnika, a tisuću radnika ostalo je zaposleno na osnovi ugovora o radu. Poslovni prihodi TŽV Gredelj od siječnja do svibnja ove godine iznosili su 116 milijuna kuna, rashodi 107 milijuna kuna, dok dobit u ovoj godini iznosi gotovo devet milijuna kuna.

Pročitajte više