Blokada vlade SAD-a traje i dalje: Rješenje problema se ne nazire

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

BLOKADA vlade SAD-a ulazi u drugi tjedan, a rješenje problema još uvijek se ne nazire. Rok do kojeg američki Kongres treba odlučiti hoće li povećati zaduživanje zemlje istječe 17. listopada.

Glasnogovornik Zastupničkog doma John Boehner kazao je kako se gornja granica duga neće povećavati bez "ozbiljnog razgovora" o tome što prouzročuje dug. Posljednja velika rasprava oko granice duga dogodila se u kolovozu 2011. godine, a završena je nakon rasprave duge 11 sati. Tada su zastupnici bili po pritiskom uzdrmanog tržišta i upozorenjima o ekonomskoj katastrofi. Slična rezolucija mogla bi se dogoditi i u ovom slučaju, piše Reuters.

"Spreman sam sjesti i razgovarati s predsjednikom", kazao je Boehner u razgovoru za ABC i dodao da Obamino odbijanje razgovora stavlja zemlju pred veliki rizik. Ministar financija Jack Lew kaže kako se Kongres igra s vatrom". Napomenuo je kako Obama neće pristati na razgovore sve dok "Kongres ne napravi svoj posao i ne podigne granicu duga".

Događaji u SAD-u utjecali su i na europska tržišta. Europske dionice dosegle su najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a skliznule su i cijene dolara i nafte. Kina je pak pozvala SAD da naprave odlučne korake kako bi se izbjegla kriza i osigurale kineske investicije.

Pročitajte više