Bogati Rus želi kupiti hrvatski otok: Nudi desetak milijuna eura!

Foto: Google Maps

OPATIJSKA agencija za promet nekretninama Smart-invest immobilien objavila je oglas s naslovom "Za poznatog kupca potražujemo otok na Sjevernom Jadranu", piše Novi list.

Vlasnik agencije Milan Mandić ističe da se radi o ozbiljnom kupcu kojem novac za kupnju otoka ne predstavlja baš neki problem te dodaje da su ovakvi kupci multimilijunaši prava ekskluziva.

Cijena četvornog metra otoka kreće se između 10 i 60 eura što znači da je za desetak milijuna eura moguće postati vlasnikom većeg otoka na Sjevernom Jadranu.

"Ponuda za kupnju otoka nema puno. Tek pokoja. Kada do nas i stignu, najčešće dolaze iz država s područja bivšeg Sovjetskog Saveza. Uglavnom se ipak radi o Rusima. Doduše, znaju i Englezi pokazivati zanimanje za ovakve investicije. Naravno, sve su to iznimno imućni ljudi kojima je kupnja otoka prije svega stvar prestiža" rekao je Milan Mandić.

Bogati Rus traži otok površine od 50.000 do 400.000 četvornih metara. Zbog privatnosti želi nenaseljeni otok.

Zakonske i administrativne zapreke

Ipak, prodati hrvatski otok nije tako lako. Između kupca i prodavatelja nalazi se sva sila zakonskih i administrativnih prepreka.

"Najveća zapreka je ona zakonska. Rus zapravo ne može kupiti neki hrvatski otok. Prvo, ruski kupac mora otvoriti firmu u Hrvatskoj. No, nisu svi spremni na ovakvu proceduru i administraciju, pa se nadam da će se uskoro mijenjati ovi loši i destimulativni zakoni" objašnjava Mandić.

Mandić napominje i to da Rusi samo u Hrvatskoj moraju imati firmu da bi investirali. Naime, drugdje u Europskoj uniji mogu i kao fizičke osobe. Paradoksalno je da zazivamo investicije, a istovremeno bogatim Rusima zakonima, čak i vizama, kompliciramo poslovanje u Hrvatskoj.
 

Pročitajte više