Bogati rumunjski biznismen i političar osuđen na 10 godina zatvora zbog korupcije

Screenshot: YouTube

SUD U Bukureštu osudio je u petak poslovnog čovjeka i političara Dana Voiculescua na deset godina zatvora nakon šestogodišnjeg suđenja za korupciju.

Jednom od najbogatijih Rumunja i osnivaču Konzervativne stranke, partnera u vladajućoj lijevoj koaliciji, suđeno je od 2008. zbog privatizacije instituta za istraživanje hrane 2003.

Voiculescu, suradnik bivše komunističke tajne policije kupio je institut s vrijednim zemljištima i zgradama u Bukureštu za 104,730 eura što je zanemariv dio stvarne vrijednosti koja se tada procjenjivala na 7,9 milijuna eura.

Tužitelji traže isplatu 60 milijuna eura odštete koja odgovara porastu vrijednosti nekretnina od 2003. do 2006. te su u petak Voiculescuu i njegovoj obitelji zaplijenili sve račune i imovinu, uključujući televizijsku postaju Antena 3.

Voiculescu tvrdi da ga tužitelji progone i da je cijeli slučaj iskonstruiran na lažnim optužbama i bez dokaza. Za orkestrirano suđenje optužuje predsjednika Traiana Basescua, dugogodišnjeg političkog suparnika.

Samo Grčka i Bugarska lošije stoje od Rumunjske na ljestvici korupcije među 28 država članica EU-a, pokazuju podaci Transparency Internationala, a Europska komisija provodi specijalni nadzor nad pravosuđem te zemlje.

Godine 2013. sudovi u Rumunjskoj vodili su antikorupcijske postupke protiv šest ministara i zastupnika, pet visokih lokalnih dužnosnika, 34 gradonačelnika ili njihovih zamjenika, sudaca, odvjetnika i direktora državnih tvrtki.

Pročitajte više