Boston obilježio godišnjicu krvavog maratona

Screenshot: Youtube

GODINU dana nakon napada koji je u crno zavio Bostonski maraton, u utorak je taj grad odao dirljivu počast žrtvama i pretvorio taj dan u lanac solidarnosti.

"Vi ste izvanredan grad, nadahnuće za sve ljude ove zemlje", rekao je američki potpredsjednik Joe Biden na skupu preživjelih, obitelji žrtava, kao i vatrogasaca, dragovoljaca i policajaca Bostona.

"U očima svijeta predstavljate odlučnost Amerike, poput događaja 11. rujna", naglasio je.

"I sljedećeg ponedjeljka s maratona poslat ćete poruku, ne samo svijetu, već i teroristima da nikada nećemo uzmaknuti. Amerika se ne predaje", rekao je.

U točno vrijeme dvostruke eksplozije 14,40 po lokalnom vremenu minutom šutnje odat će se počast za troje smrtno stradalih i 264 ranjenih 15. travnja 2013.

Teroristički napad prošle godine pretvorio je u košmar tu iznimno popularnu utrku koja u središte grada dovodi tisuće gledatelja kako bi bili potpora trkačima. Dvije bombe kućne izrade eksplodirale su gotovo simultano u blizini ciljne linije na današnji dan prije godinu dana, pri čemu su poginula tri gledatelja, među kojima i jedan osmogodišnji dječak, a 264 ljudi je ranjeno, od kojih je desetak odmah bilo podvrgnuto amputacijama.

Bombe su postavila braća čečenskog podrijetla koji su živjeli u Bostonu, a otkriveni su nekoliko dana kasnije. Stariji Tamerlan Carnajev (26) bio je ubijen 19. travnja nakon policijske potjere. Njegov mlađi brat Džohar (20) bio je teško ranjen i uhićen, nekoliko sati kasnije. Proces Džoharu Carnajevu trebao bi početi 3. studenoga, a zbog teških optužbi prijeti mu i smrtna kazna.

Bostonski maraton, najstariji na svijetu, trči se svake godine, a ove će se održati 21. travnja. Broj sudionika povećan je na 36.000 s prošlogodišnjih 27.000, a ojačane su i mjere sigurnosti. Nikakve torbe neće biti dopuštene ni gledateljima ni trkačima osim prozirnih za trkače sa stvarima koje su im potrebne nakon trke. Njih će dobiti od organizatora. Uz ostalo, sudionicima su zabranjene staklene boce kao i one zapremnine veće od litre, a gledatelji neće smjeti nositi odjeću koja im pokriva lice.

Pročitajte više