Bratušek: Sloveniju smo izvukli iz katastrofalnog stanja

Foto: Guliver image/Getty images

SLOVENSKA premijerka Alenka Bratušek ustvrdila je u srijedu da je njena vlada državu izvukla iz teškog stanja u kojemu se nalazila prije godinu dana kada je preuzela dužnost.

"Vladu smo preuzeli u katastrofalnoj makroekonomskoj situaciji, kad su se postavljala pitanja hoće li država bankrotirati i kad će u Sloveniju doći 'trojka'. Takva nam pitanja sada više nitko ne postavlja", rekla je Bratušek na konferenciji za novinare u Ljubljani povodom godišnjice djelovanja njene koalicijske vlade koja je naslijedila bivšu vladu Janeza Janše.

"Najvažnije je da smo stabilizirali bankarski sustav i tako stvorili pretpostavke za gospodarski rast koji će uslijediti ove i idućih godina", rekla je Bratušek, podsjetivši da je vlada dokapitalizirala najveće domaće banke u državnom vlasništvu te da je vladin ured za makroekonomske analize prošlog tjedna prognozirao rast BDP-a od 0,5 posto u ovoj godini.

Bratušek je rekla da je njena vlada od Janšine naslijedila "katastrofalnu situaciju" u kojoj je kvartalni pad BDP-a iznosio 4,5 posto, a nepovjerenje prema Sloveniji na financijskim tržištima bilo naraslo do te mjere da su se kamate na njene državne desetogodišnje obveznice približile na 7 posto godišnje, što se sada mijenja.

"Oni koji tvrde da se zaduživanje može zaustaviti preko noći obmanjuju javnost"


U vezi kritika oporbe da se njena vlada pretjerano zadužuje, Bratušek je rekla da će se zaduživanje morati nastaviti i idućih godina iako njena vlada nastoji promijeniti taj trend.

"Oni koji tvrde da se zaduživanje može zaustaviti preko noći obmanjuju javnost", rekla je slovenska premijerka dodajući da je nastavak zaduživanja potreban zbog servisiranja starih kreditnih obveza i radi zatvaranja proračuna.

Govoreći o prioritetnim zadaćama koji još čekaju na njenu vladu, Bratušek je rekla da je potrebno pristupiti restrukturiranju gospodarstva i smanjivanju nezaposlenosti koja je visoka, uz na burzi rada prijavljenih oko 130.000 osoba i iznimno veliku nezaposlenost mladih. Od idućih zadaća među ostalim je spomenula i nastavak postupka privatizacije vodećih državnih tvrtki, borbu protiv korupcije, sanaciju zdravstvenog sustava i reforme na području školstva i obrazovanja.

Na pitanje o aferi ministra unutarnjih poslova Gregora Viranta, za kojega mediji navode da je više proteklih godina kupovao po privilegiranim niskim cijenama avionske karte za sebe i članove obitelji od državne zrakoplovne tvrtke Adria Airways, Bratušek je rekla da nije sklona donošenju odluka temeljem novinskih članaka, ali da vjeruje da će Virant znati povući pravi potez ako bi tvrdnje medija potvrdila i antikorupcijska komisija koja se time bavi.

Pročitajte više