Britanski znanstvenici: Diklofenak povećava rizik od srčanog i moždanog udara za 50 posto!

Foto: halmed.hr

AGENCIJA za lijekove Velike Britanije zatražila je od Europske agencije za lijekove da preispita lijekove koji u sebu sadrže aktivnu supstancu diklofenaka (diclofenacum), kako bi procijenili njegovu sigurnost. Naime, kako je objavio Telegraph, britanski znanstvenici tvrde kako taj analgetik povećava rizik od srčanog i moždanog udara za čak 50 posto!

Diklofenak se, između ostalog nalazi u Voltarenu, koji se u Hrvatskoj često koristi protiv bolova, tu su još Diclo Duo te Naklofen. Ukupno u na popisu hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode nalaze se 23 proizvoda koja sadrže diclofenak.

"Poznato je da lijekovi koji sadrže diklofenak mogu dovesti do pojave kardiovaskularnih nuspojava, a koje mogu biti izraženije ako se primjenjuju u visokim dozama, kao i u dugotrajnom liječenju. HALMED je o tome već ranije obavijestio javnost i u više je navrata savjetovao liječnike i pacijente da je potrebno propisivati i primjenjivati najmanju učinkovitu dozu lijeka, i to što je kraće moguće. Tako se rizik od nuspojava ovih lijekova svodi na minimum", kazala je Glasu Slavonije Ivana Šipić, glasnogovornica HALMED-a.

Kako navedeni lijekovi idu na recept, hrvatski građani s istoka zemlje dosta često idu preko granice po primjerice Voltaren! Prema informacijama Glasa Slavonije u Srbiji je lijek moguće kupiti bez recepta, a i jeftiniji je.

 

Pročitajte više