Brojke o kojima Hrvatska može samo sanjati: Francuska u 2013. bila najposjećenija turistička destinacija

Foto: Shutterstock

PARIZ je najposjećeniji grad na svijetu, a najnovija studija pokazala je kako je lani Francuska, s čak 84,7 milijuna turista koji posjetili zemlju, bila najposjećenija turistička destinacija.

Prema studiji koju je provela francuska agencija za istraživanje međunarodne konkurentnosti DGCIS, broj posjetitelja u odnosu na raniju godinu porastao je za dva posto, a broj noćenja u usporedbi s 2012. u 2013. je bio veći za 4,6 posto. Francuska bilježi porast broja europskih turista, ali i Azijaca.

S brojem od čak 84,7 milijuna turista, Francuska je daleko ispred SAD-a (69,8 milijuna) i Španjolske (60,7 milijuna), no ni taj rekord nije im dovoljan - francuska Vlada ima ambiciozne planove prema kojima bi u ovoj godini Francuska trebala premašiti brojku od 100 milijuna turista.

Usporedbe radi, Veliku Britaniju godišnje posjeti oko 32,8 milijuna turista, a Njemačku 30,4 milijuna turista.

Iako se Hrvatsku voli isticati kao "top turističku destinaciju", ovakve brojke turista su Lijepoj našoj nedosanjani san. Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatsku je u prošloj godini posjetilo 12,4 milijuna turista.

Pročitajte više