Bušenje Jadrana podijelilo građane: 46 posto protiv, 43 posto za

Foto: Nova TV

OKO 31 posto građana protivi se istraživanju Jadrana u potrazi za naftom i plinom, pokazalo je istraživanje koje je za Novu TV na uzorku od 600 ispitanika proveo Ipsos Puls.

Istraživanje Jadrana bezuvjetno podržava 29 posto građana, dok ih 36 posto misli da treba ići u istraživanje Jadrana, ali i raspisati referendum na kojem će građani odlučiti žele li naftne i plinske platforme u hrvatskom moru.

Većina od 51 posto građana misli da bi Hrvatska i Italija trebale zajedno eksploatirati Jadran. Njih 34 posto smatra da se Vlada RH treba zalagati za zabranu eksploatacije. Da ne treba raditi ništa, misli 4 posto građana.

Građanima je u anketi postavljeno i pitanje kako bi glasali na referendumu o bušenju Jadrana. Njih 46 posto bilo bi protiv, a 43 posto za. Ne zna ili nije sigurno njih 11 posto.

Kada bi Hrvatska krenula u eksploataciju Jadrana i počela od toga zarađivati, većina građana misli da se novac treba ulagati u pokretanje proizvodnje i industrije, i to njih 65 posto. U obrazovanje bi ulagalo 50 posto ispitanika, u zdravstvo i ekologiju po 45 posto, u vraćanje javnog duga 39 posto, u obnovljive izvore energije 38 posto, u mirovinske fondove 31 posto, a u prometnu infrastrukturu 24 posto.

Pročitajte više