CROENERGY 2013: Tema konferencije inovativni oblici financiranja energetskih projekata

Foto: scx.hu

KONFERENCIJA Sustainable Energy Finance and Investment Summit 2013 - CROENERGY2013, održat će se od 2. do 4. listopada u Tuheljskim toplicama. Konferenciju organizira Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Središnja je tema konferencije financiranje energetskih projekata putem inovativnih oblika osiguranja potrebnih sredstava, koje pružaju ESCO modeli (Energy Service Company). Vodeći europski stručnjaci predstavit će najbolju praksu ESCO načina financiranja projekata, odnosno Energy Performance Contractinga.
 
"Konferencija je namijenjena javnom i privatnom sektoru, financijskim institucijama, predstavnicima izvršne vlasti, znanstvenicima i stručnjacima, svima zainteresiranima za brži razvoj i financiranje energetskih projekata u Hrvatskoj. Glavni je cilj razmjena iskustava u pripremi i provedbi projekata energetske obnove, predstavljanje dobrih praksi u ovom području, ali i neformalno druženje s ključnim ljudima vodećih financijskih institucija iz Hrvatske i Europske unije, poput HAMAG-a, EIB-a, EBRD-a, HBOR-a", naglasio je ravnatelj REGEA-e Julije Domac.
 
Tijekom konferencije govorit će se i o operativnim programima za korištenje sredstava strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Prezentirat će se i najbolji energetski projekti iz Hrvatske i šire regije, poput SERVEIng North Tipperary, SUSTAINCO, Energetska učinkovitost u školama Krapinsko-zagorske županije te zagEE projekta.
 
Na konferenciji će se predstaviti i udruženja stručnjaka, poduzetnika i institucija (energetski klasteri) kojima je cilj povećanje dostupnosti stručnih znanja i informacija o novim tehnologijama iz područja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije te povezivanje znanstvenog i gospodarskog sektora. Bit će riječi o prednostima niskoenergetske gradnje te mogućnostima korištenja i razvoja tržišta biomase.
 
U sklopu konferencije održat će se Panel župana i gradonačelnika o najuspješnijim hrvatskim energetskim projektima te interaktivna radionica Kako pripremiti projekt prihvatljiv za financiranje. Radionica će obuhvatiti teme vezane za pripremu, planiranje i kreditiranje projekata te dati odgovore na najčešće postavljena pitanja vezana uz financiranja energetskih projekata.
 
Konferenciju podržavaju i Europsko udruženje energetskih agencija i regija FEDARENE te ManagEnergy program Europske komisije.
 
 

Pročitajte više