Čačić sve dogovorio: Hrvatska i Republika Srpska zajedno grade HE Dubrovnik 2

HRVATSKA i Republika Srpska zajedno će graditi hidroelektranu Dubrovnik 2. Radi se o projektu vrijednom 170 milijuna eura.

Dogovor o zajedničkom ulasku u projekt HE Dubrovnik 2 na sastanku u Banjoj Luci postigli su Radimir Čačić i Aleksandar Džombić, premijer Republike Srpske. Dogovoreno je da će RH i RS zajednički ulagati u razvoj elektroenergetskih kapaciteta i prometne infrastrukture.

HE Dubrovnik 2 imat će kapacitet od 300 megavata, a vodu će dobivati s područja BiH, iz rijeke Trebišnjice. Dovod vode osigurat će se prokopavanjem tunela dugačkog 16 kilometara. Nova hidroelektrana na području Dubrovnika trebala bi biti izgrađena u roku od tri godine.

"Dogovorili smo se da idemo u zajednički projekt. Svatko će uložiti po 50 posto sredstava. Formirat ćemo zajedničku tvrtku koja će u tri godine izgraditi hidroelektranu, a onda ćemo se dogovoriti o raspodjeli električne energije", kazao je Džombić novinarima u Banjoj Luci.

Na istom sastanku dogovorena je i izgradnja mosta preko Save. Most će niknuti kod Gradiške, a javni natječaj za ovaj projekt trebao bi biti raspisan do kraja godine. Most bi trebao biti završen do 2016. godine.

Pročitajte više