Češka ide na izvanredne izbore: Vraćaju li se ljevičari na vlast?

Foto: Guliver Image / Getty Images

ČEŠKA se priprema za izvanredne izbore. Vlada predvođena privremenim premijerom Jirijem Rusnokom podnijela je ostavku.

Rusnok je imenovan za prvog čovjeka vlade nakon što je odstupio premijer Petr Nečas, koji se zbog svoje ljubavnice i najbliže suradnice Jane Nagijeve našao u centru korupcijske afere.

Ostavku je Nečas podnio sredinom lipnja, nakon što je njegova ljubavnica, zajedno s još nekoliko visoko pozicioniranih članova vladajuće stranke, završila u pritvoru.

Predsjednik Miloš Zeman formiranje vlasti tada je povjerio svom čovjeku od povjerenja Rusnoku. Međutim, Rusnok se nije uspio dugo zadržati na premijerskoj poziciji. Morao je odstupiti nakon što mu je parlament prošlog tjedna izglasao nepovjerenje.

Donji dom parlamenta na sastanku 20. kolovoza glasat će o raspuštanju parlamenta. Predsjednik Zeman nakon toga mora raspisati nove izbore u roku od 60 dana. Rusnok će u međuvremenu ostati na čelu prijelazne vlade.

Izvanredni izbori dobra su vijest za lijeve stranke u Češkoj. Kako javlja Reuters, ovi izbori za ljevičari predstavljaju najbolju šansu da se vrate na vlast u Češkoj prvi put nakon 2006. godine.
 

Pročitajte više