Četiri dana nisu smjeli piti vodu, a i sad je moraju prokuhavati: Odakle nafta u šibenskom vodocrpilištu?

Foto: Sibenik.in

PUNA četiri dana stanovnici Šibenika nisu mogli uopće koristiti vodu iz slavine. Voda je od danas, objavila je ravnateljica šibenskog Zavoda za javno zdravstvo Suzi Vatavuk, a prenosi portal Sibenik.in, opet sigurna za piće, ali samo ako se prije toga prokuha.

U 17:30 sati je Vatavuk održala konferenciju za novinare zajedno s županom Goranom Paukom, kako bi Šibenčanima poručila da mogu ponovo piti vodu iz slavine. Preporučuje im, međutim, da najprije puste vodu da neko vrijeme teče, s obzirom da je voda zamućena zbog smanjene potrošnje u zadnja četiri dana. Vodu će trebati prokuhavati barem naredna dva-tri dana.

Ostaje i dalje pitanje kako se uopće moglo dozvoliti da dođe do situacije da sto tisuća ljudi u Šibensko-kninskoj županiji na četiri dana ostane bez pitke vode. Novinari su ovo pitanje postavili županu Pauku, ali on pere ruke od svake odgovornosti. "Niti imam vodovod pod sobom niti se bavim komunalnom djelatnošću", izjavio je Pauk.

Od petka stanovnici Šibensko-kninske županije nisu smjeli piti vodu, niti je koristiti za pranje zbog zagađenja vodocrpilišta Jaruga. Iz Županijskog centra 112 objasnili su da su "uslijed velikih oborina vodi narušena organoleptička svojstva, a voda ima miris nafte i mutna je".

Puna tri dana čekali su se rezultati analize provedene u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu, gdje je ustanovljeno da šibenska voda sadrži teške metale i ugljikovodike. Djelatnici šibenskog Zavoda za javno zdravstvo naftu su u vodocrpilištu golim okom uočili još u petak. No, i dalje nema objašnjenja na koji je način voda zagađena.

Policija Državno odvjetništvo, Vodovod i odvodnja, te inspekcije Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša provode istragu. O svim detaljima će, kažu, obavijestiti javnost kada otkriju što se točno dogodilo.

Pročitajte više