Četiri osobe poginule u sukobima policije i prosvjednika u Pakistanu

Screenshot: YouTube

U NEKOLIKO pakistanskih gradova u subotu su izbili sukobi između policije i simpatizera utjecajnog muslimanskog klerika Tahira ul Kadrija pri čemu su najmanje četiri osobe smrtno stradale, više ih je ozlijeđeno, a u Lahoreu ih je oko 500 privedeno, izvijestili su policija i očevici.

Nasilje do kojeg je došlo u petak pojačava napetosti prije velikog prosvjeda što ga u nedjelju u Lahoreu organizira Tahir ul Kadri. Demonstracijama Kadri želi izraziti nezadovoljstvo zbog sukoba koji su u lipnju izbili između njegovih pristalica i policije u kojima je bilo puno ubijenih. On je osudio vladu nazvavši je korumpiranom te pozvao na svrgavanje s vlasti premijera Navaza Šarifa.

Idući bi se četvrtak u glavnome pakistanskom gradu trebao održati još jedan prosvjed organiziran na poziv oporbenog političara Imrana Kana. Njegov je cilj upozoriti na navodne izborne nepravilnosti. I Kan je, poput Kadrija, pozvao vladu da podnese ostavku.

Neki članovi vladajuće pakistanske stranke strahuju da bi prosvjede mogli poduprijeti pripadnici moćnih vojnih snaga koje se "ne slažu" s vladom u brojnim pitanjima, no vojska opovrgava mogućnost miješanja u politiku.

U subotu su mjere sigurnosti u Lahoreu, rodnome Kadrijevom i Šarifovom gradu, bile iznimno oštre. Na svim važnijim mjestima u gradu postavljene su policijske patrole. Glasnogovornica najbogatije pakistanske pokrajine Punjab rekla je da je tijekom današnjih sukoba s policijom uhićeno i privedeno oko 500 pristaša Kadrija te da je ranjeno oko stotinu policajaca.

Kadrijev glasnogovornik potvrdio je informaciju o ranjenima među njegovim pristašama, opovrgnuvši napade na policiju.

Pročitajte više