Četvero uhićenih zbog pokušaja sabotaže u iranskom nuklearnom postrojenju, Iran ne pristaje na zadnju ponudu Zapada

Foto: Guliver Image/Getty Images

ČETIRI osobe uhićene su zbog aktivnosti sabotaže iranskog nuklearnog programa usred krize između Irana i velikih sila, izjavio je iranski dužnosnik kojeg u nedjelju citiraju mediji.

Zapad i Izrael sumnjiče da nuklearni program Teherana skriva vojnu namjeru, što Iran opovrgava, tvrdeći da je čisto civilne namjene. Taj program meta je napada već nekoliko godina.

"Prije nekog vremena otkrili smo aktivnosti sabotaže nekoliko osoba u nuklearnom centru, pustili smo ih da nastave s aktivnostima kako bismo došli do više informacija. Uhitili smo ih u pogodnom trenutku i ispitivanje se nastavlja", izjavio je Ali Akbar Salehi, šef Iranske organizacije za atomsku energiju, kojega citira novinska agencija Mehr.

Nije iznio detalje o dotičnom nuklearnom postrojenju dodajući da su "identificirani i drugi slučajevi".

U kolovozu 2012. električni vodovi koji napajaju postrojenje za obogaćivanje urana Fordow oštećeni su eksplozivom. Potkopan pod brdom, 100 kilometara južno od Teherana, Fordow je zaštićen od vojnog napada.

Godine 2010. informatički virus Stuxnet, koji je Teheran pripisao SAD-u i Izraelu, zarazio je nekoliko tisuća računala blokirajući centrifuge korištene za obogaćivanje urana.

Iran: Ne pristajemo na zadnju ponudu Zapada

"Zadnja ponuda velikih sila Iranu oko nuklearnih pregovora više ne vrijedi", izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif.


"Prethodna ponuda skupine 5+1 postala je povijest te moraju doći za pregovarački stol s novim pristupom", izjavio je Zarif u trenutku kad će dvije strane obnoviti rasprave 15. i 16. listopada u Ženevi.

Prilikom dvaju sastanaka u Almatyju u veljači i travnju, velike sile dale su ponudu u kojoj bi Iran trebao pristati na prekid obogaćivanja urana na 20 posto i ograničiti svoje aktivnosti obogaćivanja u postrojenju Fordow, 100 km južno od Teherana, koje je teško uništivo vojnom akcijom. Zauzvrat, pristale bi ublažiti sankcije na trgovinu zlata i petrokemijski sektor.

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton izjavila je prošlog tjedna u New Yorku, na rubu zasjedanja Opće skupštine UN-a, da velike sile očekuju odgovor Irana na tu ponudu, koju je Iran prethodno ocijenio nedovoljnom.

Pročitajte više