Ciklona Lucijan "otpuhala" ljeto: Pijavice, kiša i zahlađenje u Dalmaciji

Foto: Boris Bašić/Crometeo
Video: Rade Popadić/Crometeo

NAKON svjetlosnog spektakla u noći sa srijede na četvrtak,  nestabilno vrijeme se nastavilo i tijekom jučerašnjeg dana, osobito u Dalmaciji gdje je mjestimice pala i obilnija kiša. Grmljavinski pljuskovi postajali su sve češći u kasnim prijepodnevnim satima te u rano popodne. Crometeo članovi uočili su i fotografirali tijekom dana 3 pijavice, i to u Biogradu, Lumbardi na Korčuli i Dubrovniku, javlja Crometeo.


Najzanimljivije je u rano popodne bilo na području Splita, gdje je nakon dugo vremena konačno pala prava kiša. Po podacima DHMZ-a, u Splitu su pale 24 litre kiše. Riječ je o prvoj konkretnijoj kiši nakon dugo vremena.  Grmljavinski pljusak je donio i osjetno osvježenje u Splitu. Nakon 24°C u jutarnjim satima, u 13 sati se mjerilo jesenskih 15°C.

Proteklo klimatološko ljeto je u Splitu donijelo 60 mm kiše, što je 46% prosječne ljetne količine. Gotovo sva ta kiša je pala u lipnju, koji je sa 53.5 mm kiše donio i više (105%) kiše od prosjeka. Posljednji je put u Splitu više od 10 litara kiše palo još 25. lipnja, kada je mjereno 13.5 litara kiše. Potom je uslijedio gotovo potpuno suhi srpanj s tek 0.3 mm kiše  (Izjednačen najsušniji srpanj iz 1993. godine). A kolovoz je donio tek 6.2 mm kiše, što je samo 12% prosječne količine oborine za taj mjesec.

Od podataka o kiši izdvajamo i postaju Brela (Pljusak.com) gdje je jučer palo 56 litara kiše.  Kaštel Gomilica mjeri 25,  Vela Luka na Korčuli i Vid 23 litre kiše, dok Staševica kod Makarske mjeri 22 litre kiše. Nakon Splita, po podacima DHMZ-a najviše kiše je (do 20 sati) palo na postaji Zadar Zemunik, 32 litre.

Na sjevernom Jadranu je kiše bilo malo (do 6 litara). Više od 10 litara mjeri Kamenjak na jugu Istre (13  mm) i Susak (20 litara). I u unutrašnjosti je četvrtak donio mjestimično malo kiše. Više je palo u Osijeku na postaji Retfala (17 litara). Od DHMZ postaja Ogulin mjeri 16, a Zavižan 14 litara.  U Zadnja tri dana na Zavižanu je palo 86 litara kiše, što je malo više od polovice mjesečnog prosjeka (166 litara).

Spomenimo i da je obilnija kiša u zadnja 24 sata pala i na području Mostara. Mjeri se čak 90 litara kiše, što je prema nama dostupnim podacima najviše u Europi.

Pročitajte više