Čović najavio "kraj tolerancije" i zatražio smjenu uprava u hrvatskim tvrtkama

Foto: Hina

HRVATSKI član BiH Predsjedništva i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u subotu da se koalicija treba raspasti ako se ne može provoditi dogovor o promjenama na čelu kompanija sa sjedištem u Mostaru kojima prijeti uništenje.

HDZ BiH traži smjenu direktora javnih poduzeća sa sjedištem u Hercegovini jer tvrdi da su te tvrtke gotovo uništene, a smjene osporava Demokratska fronta (DF) Željka Komšića.

"Napravili smo precizan dogovor da ćemo, prije svega, riješiti kadrovska pitanja", rekao je Čović.

Prošlu vladu optužio je za loše upravljanje.

U vrijeme mandata vlasti koju je predvodio SDP BiH uništeni su Hrvatski telekom iz Mostara, Aluminijski kombinat i Elektroprivreda Hrvatske zajednice HercegBosne, rekao je Čović.

"Onima koji misle da će nešto uloviti u mutnom, a prije svega razgraditi institucije u Hercegovini, uništiti agencije i preduzeća koja se dominantno vežu za hrvatski narod, poručujem da neće uspjeti", rekao je.

"Vrijeme tolerancije je isteklo"

Hrvatski ministri iz HDZ-a BiH odbili su sudjelovati na zadnje dvije sjednice vlade Federacije BiH sve dok se na dnevni red ne uvrsti smjena uprava javnih poduzeća, što je premijer Fadil Novalić iz Stranke demokratske akcije odbio.

Vrijeme tolerancije je isteklo i vlade Federacije BiH više neće biti ako se nastavi raditi na način kako su zamislili SDA i DF, rekao je.

Ako nema dogovora na jednoj razini "ne može se očekivati drukčije ni na drugoj razini, pa ni u Vijeću ministara BiH", rekao je.

Zbog teške socijalne i ekonomske situacije u Federaciji BiH koalicijski partneri moraju se dogovoriti ili se koalicija mora raspasti i mora se tražiti novi dogovor drugih partnera, zaključio je Čović.

Pročitajte više