Čović za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, Izetbegović protiv

Foto: FAH

PREDSJEDATELJ Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je kako bi Vijeće ministara BiH moralo biti rekonstruirano kao dio ukupnih nastojanja da se dođe do novih stabilnih vladajućih većina kako na razini države tako i Federacije BiH, prenio je sarajevski "Dnevni avaz".

Samo dan nakon što je bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ustvrdio kako rekonstrukcije Vijeća ministara BiH neće biti jer za to nema potrebe, Čović koji je ujedno predsjednik HDZ BiH je ustvrdio kako bi promjene u sastavu izvršne vlasti na državnoj razini bile "logični slijed događaja" nakon što bude imenovana nova vlada Federacije BiH.

"Siguran sam da ćemo vrlo brzo nakon 20. kolovoza kada imamo prvu sjednicu Predsjedništva BiH (nakon ljetnje stanke) sjesti i razgovarati između ostalog i o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama pa u tom kontekstu i oko Vijeća ministara", kazao je Čović "Avazu".

Naznačio je kako kako su u HDZ-u BiH već sada nezadovoljni navodnim kršenjem poslovnika o radu Vijeća ministara za što odgovornim smatraju njegova predsjedatelja Denisa Zvizdića a istodobno je konstatirao kako dogovor o novoj većini u Federaciji BiH što ga je SDA postigla s tri male političke stranke ne jamči stabilnu vlast nego osigurava tek tijesnu većinu nedostatnu za donošenje važnih reformskih odluka i zakona.

Čović: Trebamo partnera kao što je SBB


"Za velike i teške odluke koje nas čekaju treba nam partner kakav je Savez za bolju budućnost (SBB)", kazao je Čović ponavljajući svoj raniji prijedlog da i stranka predvođena medijskim tajkunom Fahrudinom Radončićem postane dio izvršne vlasti kako u Federaciji BiH tako i na razini države.

Čović bi SBB-om popunio prazninu nastalu odlukom Demokratske fronte da raskine koaliciju sa SDA i HDZ BiH no tome se odlučno protive u najvećoj bošnjačkoj stranci.

SDA je ranije postigla dogovor o savezništvu u parlamentu Federacije BiH sa Strankom za BiH (SBiH), Bosanskohercegovačkom patriotskom strankom (BPS) Sefera Halilovića i strankom A-SDA a Izetbegović je najavio kako bi najdalje za mjesec dana političari iz tih stranaka trebali popuniti ministarska mjesta upražnjena odlaskom onih iz DF-a.

Izetbegović je u ponedjeljak izjavio kako je time za SDA završena priča o rekonstrukciji vlasti te da SDA neće pristati na promjene u Vijeću ministara u kojemu nastavlja sudjelovati DF.

Pročitajte više