Čovjek koji je natjerao Francuze da prestanu bacati hranu: Taj zakon treba čitavom svijetu

Foto: Index

LOKALNI gradski vijećnik Arash Derambarsh zaslužan za kampanju protiv bacanja hrane koja je prošli tjedan rezultirala zakonom o darivanju neprodanih prehrambenih proizvoda iz supermarketa i trgovačkih lanaca želi uvjeriti i druge zemlje da krenu putem Francuske.

Gradski vijećnik stranke "Divers Droit" (raznolika desnica) u Courbevoieu, smještenom sjeverozapadno od Pariza, uvjerio je zastupnike u francuskom parlamentu da usvoje zakon koji dokida bacanje i/ili uništavanje hrane nakon što je njegova peticija prikupila više od 200,000 potpisa u četiri mjeseca.

> Francuski supermarketi moraju pokloniti neprodanu hranu

Derambarsh sad želi uvjeriti druge europske nacije i širi svijet da uvedu slične zabrane. "Hrana je suština života, ona je temeljni faktor naše egzistencije," rekao je vijećnik za Guardian. 


"Mene su vrijeđali, napadali i optuživali da sam naivni idealist, ali ja sam postao lokalni vijećnik jer sam želio pomoći ljudima. Možda je naivno biti zabrinut za druge ljude, ali ja znam kako je biti gladan. Kad sam studirao pravo i živio s oko 400 eura mjesečno, nakon što sam platio stanarinu, ostalo mi je za jedan obrok dnevno oko pet sati popodne. Ja bih jeo tjesteninu, ili krumpire i znam kako je teško studirati i raditi ako si gladan i uvijek ti je na pameti otkud će doći sljedeći obrok".

Proboj na tri "fronte"

Derambarsh je kampanju protiv bacanja hrane započeo u lokalnom supermarketu. "Mi smo svaki dan pomogli oko 100 ljudi. Polovica su bile samohrane majke s nekolicinom djece, umirovljenici i javni službenici na niskim plaćama, dok je druga polovica živjela na ulici ili u skloništima," pripovijeda vijećnik i otkriva da će pitanje bacanja hrane pokušati nametnuti globalno kroz grupu ONE koju financira pjevač U2-a Bono na dolazećem sastanku Ujedinjenih naroda posvećenom "Milenijskim ciljevima" u rujnu, zatim na sastanku G20 u studenom u Turskoj i na konferenciji o okolišu (COP21) koja će se u prosincu održati u Parizu.

Procjenjuje se da Francuzi svake godine bace oko 7.1 milijuna tona hrane, oko 67 posto bacaju potrošači, 15 posto restorani i 11 posto trgovine. Na teritoriju EU kroz godinu propadne oko 89 milijuna, a globalno oko 1.3 milijarde tona, navodi Guardian.

 
 
 

Pročitajte više