Crna prognoza EBRD-a: Pad BDP-a od 0,3 posto, rast tek iduće godine

Ilustracija: Arhiva

EUROPSKA banka za obnovu i razvoj (EBRD) snizila je prognozu rasta hrvatskog gospodarstva, u 2013. očekuje njegov pad za 0,3 posto (u siječnju je prognozirala rast od 0,8 posto). Hrvatsko bi gospodarstvo, prema EBRD-u trebalo porasti tek 2014. i to za 1,9 posto.

Snižene su i prognoze rasta za cijelu širu regiju, Rusiju, Poljsku, Mađarsku, Bugarsku, Slovačku, Sloveniju itd., javlja Wall Street Journal.

Hrvatska je i dalje u recesiji, gospodarstvo pritišću nekonkurentna industrija, nefleksibilno tržište rada, te veliki i neučinkoviti javni sektor. Međutim, Hrvatska bi ipak mogla profitirati od pristupa Europskoj uniji u srpnju 2013.", poručuju iz EBRD-a.

Prognoza za podregiju srednje Europe i baltičkih zemalja, u koju EBRD svrstava i Hrvatsku, te Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Slovačku i Sloveniju, snižena je s 1,2 posto prognoziranih u siječnju na 0,8 posto. U 2014. rast bi se trebao ubrzati na 1,8 posto.

Od zemalja u okruženju EBRD predviđa pad gospodarskih aktivnosti u ovoj godini još samo u Sloveniji i Mađarskoj, i to za 2,5 odnosno 0,8 posto. Prema procjenama, Sloveniju jedinu očekuje pad i u 2014. godini, i to od 0,9 posto. Podsjećamo, Slovenija se u posljednje vrijeme našla u velikim problemima, a u četvrtak je tamošnja Vlada objavila akciji plan kojim namjerava izbjeći strane zajmove.
 

Pročitajte više