Crna strana Olimpijskih igara: U Sočiju pokolj pasa lutalica

Foto: Guliver image/Getty images

SVAKO veliko sportsko natjecanje životima plaćaju na deseci tisuća "najboljih čovjekovih prijatelja". Nakon što je uoči europskog nogometnog prvenstva 2012. godine u Ukrajini napravljen pokolj oko 80.000 pasa lutalica, ista je sudbina snašla i na tisuće pasa lutalica u Sočiju, gradu domaćinu Zimskih olimpijskih igara.

Privatna kompanija Basya Services unajmljena od strane organizatora ima zadatak do sutra, kad je službeno otvaranje Zimskih olimpijskih igara, očistiti grad od pasa lutalica kako bi sportaši, navijači i sponzori dobili iluziju čistog i uređenog grada. Truje li se ili na neki drugi način ubija pse koje se uklanja s ulica, taji se od javnosti.

Direktor kompanije Basya Services, Aleksej Sorokin, kazao je kako psi lutalice predstavljaju prijetnju za sigurnost sportaša, a nevjerojatnu bešćutnost iskazao je izjavom: "Zovimo stvari pravim imenom. Ovi psi su biološki otpad".

Ali, ne misle svi tako. Volonteri se, svjedoče snimke iz Sočija, igraju s psima koji im prijateljski prilaze, a daju im i hranu. Lutalice, očito, smetaju samo organizatorima.

Potez organizatora razbjesnio je udruge za zaštitu životinja koje posljednjih dana prosvjeduju zbog ovog poteza i pse s ulica bjesomučno trpaju u azile kako bi ih spasili od pokolja. Sportaše i navijače koji dolaze na Zimske olimpijske igre pozvali su da udome pse lutalice i tako pokažu što misle o ovakvom postupanju s "najboljim čovjekovim prijateljima".

Jedno od pretrpanih prihvatilišta za pse je i PovoDog, kojeg podupire humanitarna organizacija Dobra volja financirana od strane ruskog milijardera Olega V. Deripaske. Iz prihvatilišta su kazali kako patroliraju oko Olimpijskog sela i skupljaju pse kako bi ih spasili.

Ruska je Vlada pod pritiskom javnosti otvorila i jedno novo prihvatilište za pse, ali Udruge za zaštitu životinja tvrde kako je sve to samo "parada za javnost" jer ondje psi nemaju ni hrane, ni vode, ni ikakvu zaštitu od hladnoće.

Udruge za zaštitu životinja navode i kako istrebljivači pasa truju životinje i tako im prouzročuju agoniju i patnju, jer ta vrsta smrti nije nimalo brza i bezbolna. Kad psi konačno uginu, timovi istrebljivača dolaze pokupiti lešine.

Ruski mediji prenose kako je uoči Zimskih olimpijskih igara, prema procjenama, ubijeno između pet i sedam tisuća pasa.

Na isti su se način u Ateni ubijali psi uoči ljetnih Olimpijskih igara 2004. godine, dok je Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine životom platilo oko 200.000 mačaka lutalica.

Pročitajte više