Crnogorci izlaze na lokalne izbore, Đukanović očekuje pobjedu

Foto: Guliver Image/Getty Images

GRAĐANI Crno Gore u nedjelju biraju lokalnu vlast u 11 općina i glavnom gradu Podgorici, a najveći interes vlada upravo za ishod lokalnih izbora u Podgorici, jer od toga može ovisiti hoće li Crna Gora na prijevremene parlamentarne izbore.


Prvi rezultati očekuju se oko 21,30 sati, javlja agencija Beta.

Na izborima u Podgorici vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića nastupa s tradicionalnim parterima iz manjinskih naroda - Hrvatskom građanskom strankom (HGI), Bošnjačkom strankom (BS) - Liberalnom partijom (LP) i Demokratskom unijom Albanaca (DUA), ali bez Socijaldemokratske partije (SDP) s kojom vlada na državnoj razini.

Socijaldemokrati Ranka Krivokapića ranije su izražavali nezadovoljstvo kako njihov politički partner DPS vlada Podgoricom, pa su ušli u koalicijski savez s oporbenom Pozitivnom Crnom Gorom, s kojom dijele skoro iste programske ciljeve.

Na mjesto gradonačelnika Podgorice ozbiljno računa i oporbeni politički savez Demokratski front Miodraga Lekića, te Socijalistička narodna partija (SNP) Srđana Milića, koji ističu da bi to bio početak kraja dvadesetgodišnje vladavine Đukanovića i njegovog DPS-a.

Iako je Đukanović u izbornoj kampanji bio uvjeren da će njegov DPS osvojiti apsolutnu vlast u Podgorici, poručio je da će, ako se to ne dogodi, postizbornu koaliciju graditi s SDP-om i Pozitivnom Crnom Gorom.

Izbori se održavaju još i u Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Šavniku, Pljevljima, Rožajama, Plavu i Gusinju.

Pročitajte više