Crnogorski novinari prosvjeduju jer su na meti kriminalaca i bez zaštite vlasti: "Pitamo se tko je sljedeći?"

Screenshot i video: Vijesti.me

NEOVISNI novinari i drugi djelatnici u medijskoj industriji Crne Gore održali su u petak u Podgorici prosvjed s kojeg su poručili najvišim crnogorskim dužnosnicima da "nasilje nad novinarima mora prestati, a napadi na njih moraju se što prije početi rješavati".

"Pitamo se tko je sljedeći, jer su na meti svi koji se suprotstavljaju kriminalu, korupciji i drugim društvenim devijacijama", stoji uz ostalo u proglasu Sindikata medija Crne Gore koji je i organizator prosvjeda.

Novinari su pozvali ministarstvo unutarnjih poslova, ispred čije zgrade je i održan prosvjed, te državnog tužitelja da istraže i procesuiraju sve slučajeve napada na novinare, osobito one u kojima su sudjelovali javni dužnosnici. Podsjetili su na ubojstvo glavnog urednika dnevnika "Dan" Duška Jovanovića, koje je već 10 godina u potpunosti nerasvijetljeno, te na napade na direktora i više novinara neovisnog dnevnog lista "Vijesti".

Teufik Softić, novinar te kuće koji je pretučen 2007. godine, a na njegovu kuću u Bijelom Polju ove godine bačena bomba, kazao je na skupu kako su mu sigurnosne strukture rekle da se tek sada "sklapa mozaik" svega onoga što mu se događalo.

"Mi više nemamo vremena čekati i zato tražimo da se konačno kaže tko su napadači i ubojice i tko ih šalje"

Na prosvjedu se čulo da pravda nije adekvatno zadovoljena ni u slučaju novinarke "Vijesti" Olivere Lakić, koja je dva puta napadnuta zbog pisanja o duhanskoj aferi.

"Od prije nekoliko dana slobodan građanin je Ivan Bušković, čovjek koji je nakon pravomoćne presude za napad na novinarku Oliveru Lakić dvostruko nagrađen ublažavanjem kazne. Je li to poruka države nama, je li to način na koji nam poručuje da nas štiti", upitala se predsjednica Sindikata novinara Mirjana Camović istaknuvši da novinari u Crnoj Gori nemaju razloga vjerovati da će bilo koji slučaj napada na njih biti riješen.

"Od ubojstva vlasnika i direktora dnevnika 'Dan' Duška Jovanovića prije 10 godina do danas napadi na nas su za vlast uvijek prioritet, ali samo u javnim nastupima dužnosnika. Mi više nemamo vremena čekati i zato tražimo da se konačno kaže tko su napadači i ubojice i tko ih šalje", kazala je Camović poručivši da se novinari neće pomiriti s tišinom na koju, kako je navela, nadležni računaju.


Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević kazala je da se nijedna obitelj u Crnoj Gori ne može osjećati sigurnom sve dok se tako ne budu osjećale i obitelji porodice napadnutih novinara, jer, kako je navela, nisu bili ugroženi samo oni, nego i njihova djeca.

Sa skupa je upućen i Proglas protiv napada na novinare i medijske djelatnike u Crnoj Gori i protiv "jalovih policijskih istraga bez rezultata".

"Mi novinari nismo sigurni, iako radimo u javnom interesu. Inzistiramo da nas policija i tužilaštvo zaštite i da nam omoguće da radimo slobodno i bez opasnosti za nas i naše obitelji", navodi se u proglasu i dodaje "da je napad na medijske djelatnike napad na slobodu govora i na svakog građanina koji sutra može biti u istoj situaciji".

Pročitajte više