Croatia Airlines u prvih šest mjeseci imala gubitak od 37,7 milijuna kuna

Foto: Croatia Airlines
 
DOMAĆI avio prijevoznik Croatia Airlines, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježio je gubitak u iznosu od 37,7 milijuna kuna, što je za 52% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuje danas objavljeno izvješće.
 
U padu su putnički prihodi i prihodi od tereta. Putnički prihodi smanjeni su za 2% u odnosu na isto razdoblje lani. Broj putnika pao je za 1 posto, dok je ostvarena prosječna bruto tarifa u redovnom prometu imala pad od 3 posto.
 
Broj putnika u domaćem redovitom prometu manji je za 3 posto, dok je u međunarodnom redovitom prometu na razini kao i u istom razdoblju prethodne godine.
 
Kriza smanjila broj domaćih putnika
 
Prodaja na domaćem tržištu manja je za 21 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Smanjenje potražnje uzrokovano je krizom u Hrvatskoj, na što upućuje pad broja hrvatskih državljana u međunarodnom putničkom prometu u prvih pet mjeseci 2014. godine za 13,5 posto.
 
Inozemna prodaja pala je za 14 posto zbog pada prodaje na tržištu Amerike i Australije te na tržištima pojedinih europskih zemalja. Prodaja na tržištu Amerike pala je 14 posto, a udio tog tržišta u ukupnoj prodaji iznosi 15,6 posto.
 
Na tržištu Australije prodaja u prvih šest mjeseci pala je za 53 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i iznosi 3,5 posto ukupne prodaje.
 
U prvih šest mjeseci 2014. godine rast prodaje ostvaren je na tržištima Italije, Belgije, Grčke i Švedske. Unutar Europske unije pad prodaje ostvarila su tržišta Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Slovenije i Španjolske
 
Izvan Europske unije najveći pad zabilježen na tržištima Švicarske te Bosne i Hercegovine.
 

Pročitajte više