Cvitan: Ima naznaka da su u aferu Hypo upleteni Hrvati

Foto: FAH

GLAVNI državni odvjetnik Dinko Cvitan danas je gostovao kod Zorana Šprajca u RTL Direktu. Cvitan je prokomentirao aferu Hypo banke, u istrazi u kojoj godinama sudjeluju državna odvjetništva Njemačke, Austrije, Lihtenštajna i Hrvatske.

Šprajc je Cvitana upitao hoće li se istraga oko Hypa uskoro okončati te ima li i u multinacionalnoj aferi Hrvata i hrvatskih političara, na što je Cvitan kazao kako "postoje naznake da su u te aktivnosti umiješani i državljani Republike Hrvatske".

U aferu Hypo vjerojatno upleteni i Hrvati

"Kad će se istraga Hypo okončati - ne znam. Ali je sigurno da Državno odvjetništvo, osobito USKOK, sudjeluje u toj istrazi. Vidjet ćemo kakvi će biti rezultati, teško je sada prognozirati. Ali, postoje naznake da su u te aktivnosti umiješani i državljani Republike Hrvatske", rekao je glavni državni odvjetnik.

Cvitan se osvrnuo i na svoju prvu godinu mandata.

"Teško je onoliko koliko sam očekivao. Ipak je puno zahtjevniji posao biti u poziciji glavnog državnog odvjetnika nego ravnatelja USKOK-a, makar ni ono nije bilo lako".

Glavni problemi DORH-a materijalni uvjeti i zakonodavni okvir

Odgovarajući na pitanje o tome što je najveći problem u radu DORH-a, istaknuo je kako su to podjednako materijalni uvjeti i zakonodavni okvir.

"Po prilici i jedno i drugo. U kaznenom zakonodavstvu česte su izmjene zakona koje ili usporavaju postupke ili iziskuju veće napore državnih odvjetnika, zamjenika, službenika, namještenika, svih zaposlenika Državnog odvjetništva. Naravno, problem je i s materijalno-tehničkim uvjetima. To sam posebno istaknuo u izvješću koje sljedeći tjedan ide u Sabor", zaključio je.

Šprajc je Cvitana podsjetio na njegov Saborski istup u kojemu je naglasio kako su "lokalni šerifi u korupciji opasniji nego što izgleda" te ga upitao korupcija na lokalnoj razini postala novi fokus rada DORH-a i USKOK-a, navodeći kao primjer i najvećega lokalnoga šerifa pod istragom, Milana Bandića.

Svaki tužitelj mora polaziti od presumpcije nevinosti


"Cijela prošla godina je obilježila aktivnosti, osobito USKOK-a jer se radi o službenim osobama, o osobama čiji je progon u nadležnosti USKOK-a. Činjenica je da je procesuiran veći broj načelnika, gradonačelnika, župana. S druge strane protiv visokopozicioniranih službenika Porezne uprave, policije", komentirao je Cvitan.

Šprajc je glavnog državnog odvjetnika upitao kako se osjeća dok gleda Milana Bandića i Branimira Glavaša na televizijskim ekranima, kako i dalje obnašaju političke uloge.  

"Svaki tužitelj mora polaziti od presumpcije nevinosti. Osjećam se kako nalaže zakon, ni posebno dobro, ni posebno loše. Nije pitanje želimo li nekoga vidjeti u zakonu, već jesu li ostvareni zakonski uvjeti da se odredi istražni zakon", odgovorio je Cvitan.

Cvitan je zatim morao odgovoriti i na pitanje o tome što misli o odlukama Ustavnoga suda, a prokomentirao je i navode o tome da je DORH politički instrument koji optužnice i istrage pokreće s političkim i predizbornim motivima.

U Hrvatskoj nema političkih progona

"Ustavni sud po definiciji nije sud. To je posebno tijelo vlasti. Međutim, odluke Ustavnog suda su takve koje ne iziskuju nikakav komentar od strane državnog odvjetnika.


Može pričati tko što hoće (o DORH-u), ali to su besmislice. Nikakvih političkih progona u Hrvatskoj nema. Politički progon pretpostavljao bi da neka vlast utječe na državnog odvjetnika da postupa ili ne postupa. Odgovorno tvrdim da takvih od strane bilo koje vlasti - nema".

"Protiv vas igra prva liga hrvatskih ili mađarskih odvjetnika, onih koji zarađuju od nekoliko milijuna do nekoliko stotina milijuna kuna godišnje. Kako se Vi i vaši ljudi s nekim državnim plaćama koje su takve kakve jesu, s njima nosite?", upitao je potom Šprajc.

USKOK ima preko 96 posto uspješnosti pred sudom

"Nosimo se jako dobro. Što se USKOK-a tiče, prosjek zadnjih nekoliko godina je preko 96 posto uspješnosti pred sudom. To govori kakav je naš šut", kazao je Cvitan.

Govoreći o preventivnom djelovanju pravosudnog i represivnog aparata, Cvitan je rekao kako se u javnosti stječe dojam da korupcije ima puno.

"Tu se radi o percepciji javnosti. Javnost, kada se pokrenu značajni postupci, stječe dojam da korupcije ima puno. Korupcije u Hrvatskoj ima puno manje nego se o njoj priča, a puno više nego što je procesuirana", kaže glavni državni odvjetnik.

Pročitajte više