DORH demantira da dvije godine ništa ne radi

Foto: Fabio Šimićev, Zadarski list

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE (DORH) tvrdi kako nije istina da su tek nedavno bili prisiljeni provjeriti navode iz prijave koju im je 2011. godine vezano uz malverzacije i primanje mita podnijela bivša tajnica direktora Jadranskog pomorskog servisa (JPS), Mirja Tomas, već navode kako su izvidi započeti odmah po primitku kaznene prijave. Također, navode i kako međunarodna pravna pomoć ne podrazumijeva zajedničku istragu hrvatskih i talijanskih vlasti.

Dodatno očitovanje DORH-a vezano uz aferu Ponte Rosso i Indexov članak "Indexu potvrđeno: Talijanska policija istražuje je li Linić u Italiji prao novac!" pročitajte u nastavku:

 "Poštovana,

Na internetskom portalu je nešto iza 15 sati 25. rujna 2013. objavljen tekst Ilka Ćimića pod naslovom `Indexu potvrđeno: Talijanska policija istražuje je li Linić u Italiji prao novac!`.

U tekstu u kojem su objavljeni odgovor Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci i odgovor Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske se navodi kako je index.hr dobio `potvrdu kako talijanska Financijska policija i državno odvjetništvo u Rijeci istražuju navode Mirje Tomas` te je novinar te odgovore i `potvrdu` povezao u tvrdnje `da na Linićevoj aferi zajednički rade hrvatski i talijanski istražni organi`.

Nije točna tvrdnja Ilka Ćimića da na predmetu povodom zaprimljene anonimne kaznene prijave protiv A. M. i pravne osobe se provodi zajednička istraga nadležnog državnog odvjetništva i talijanske policije. Naime, nadležno državno odvjetništvo je odgovorilo na upit novinara kako se `posljednje aktivnosti nadležnog državnog odvjetništva odnose na traženje međunarodne pravne pomoći`, a međunarodna pravna pomoć ne podrazumijeva `zajedničku istragu`.


Nije točan navod iz teksta da je `osoblje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića tek nedavno primorano na `akciju`  s obzirom da se za slučaj hrvatskih računa u Trstu zainteresirala i Financijska policija u Italiji`. Naime, provođenje izvida je započelo odmah po primitku anonimne kaznene prijave 2011. godine i obuhvatilo je provjere putem nadležnih tijela, a o čemu smo Vas u odgovoru izvijestili.

Sukladno navedenom, dostavljamo Vam tekst ispravka radi objave sukladno čl. 40., 41. i 42. Zakona o medijima.

S poštovanjem,

glasnogovornica
Martina Mihordin"

Pročitajte više