DORH zaustavio pljačku: Srušena predstečajna nagodba sina Linićevog prijatelja!

Foto: Index

DRŽAVNO odvjetništvo u Bjelovaru srušilo je predstečajnu nagodbu Drvne industrije Čazma, tvrtke u vlasništvu Ratomira Radakovića, sina šefa uprave Erste banke Petra Radakovića, koji je blizak prijatelj ministra financija Slavka Linića.

Na Trgovačkom sudu u Bjelovaru u utorak je održano ročište na kojem se glasalo o prihvaćanju ili odbijanju predstečajne nagodbe DI Čazme. Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru glasalo je protiv predstečajne nagodbe za firmu sina Linićevog prijatelja, zbog čega predstečajna nagodba nije prošla.

"Prema našem stajalištu, nakon što smo temeljito izučili činjenično stanje, došli smo do zaključka da je trgovačko društvo DI Čazma kontinuirano bilo likvidno i sposobno za plaćanje svojih obveza. Što se tiče iskazane prezaduženosti, naše je stajalište da ona ne mora nužno biti razlog za otvaranje predstečajnog postupka", objasnio je za Index Živko Slijepičević iz Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru.

Drugim riječima, firma Ratomira Radakovića nije predstečajnu nagodbu tražila zato što je to bio jedini način da se očuva poslovanje i da se spase radna mjesta, već da se izvuče od dugovanja prema vjerovnicima, prvenstveno prema državi.

Linić prijateljevom sinu htio oprostiti 11 milijuna kuna duga

Da je predstečajna nagodba za DI Čazmu u najmanju ruku sumnjiva, Index je upozorio još u listopadu prošle godine. Sve donedavno se činilo da će predstečajna nagodba proći i da će Linić sinu svog prijatelja oprostiti čak 10,9 milijuna kuna duga. No, onda se u priču uključio bjelovarski DORH, koji je odlučio zaustaviti pljačku.

Podsjećamo, u listopadu prošle godine u dokumentima je stajala da je DI Čazma Linićevom Ministarstvu financija dužna "samo" 1,2 milijuna kuna. Taj dug je naknadno, početkom ove godine, narastao na čak 17,4 milijuna kuna zato što su posebnom uredbom na Ministarstvo financija prebačena potraživanja Fonda za razvoj i zapošljavanje od 16,2 milijuna kuna.

Zbog čega je Ministarstvo financija na sebe preuzelo dugove Radakovićeve DI Čazme, nije teško dokučiti. Time su Linić i njegov donedavni pomoćnik Branko Šegon, koji je u Ministarstvu financija bio glavni i odgovorni za predstečajne nagodbe, postali najveći vjerovnici DI Čazme, čiji ukupni dugovi iznose 38,5 milijuna kuna, te su mogli praktički samostalno glasati za oprost dugova. Što su i učinili.

Pomogla im je pritom i Vesna Radaković, majka Ratomira Radakovića i supruga Linićevog prijatelja Petra Radakovića. Ona se u slučaju predstečajne nagodbe za DI Čazmu pojavila kao najveći među malim vjerovnicima, s potraživanjima od pet milijuna kuna prema firmi svog sina. Banke, kojima DI Čazma duguje 13,8 milijuna kuna, nisu se bunile, s obzirom da za razliku od države nisu ni morale opraštati nikakve dugove Radakovićevoj firmi.

DORH zaustavio predstečaj Čazme zbog "zaštite imovinskih interesa RH"

Sve je već bilo dogovoreno: predstečajna nagodba DI Čazme imala je većinu glasova potrebnih da im država otpiše 10,9 milijuna kuna. No, Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru uložilo je prigovor. U veljači su Trgovačkom sudu dostavili podnesak kojim traže privremeno zaustavljanje predstečajne nagodbe kako bi istražili što se točno događa.

Iz DORH-a je tada objašnjeno da to čine kako bi zaštitili imovinske interese Republike Hrvatske. Drugim riječima, kako bi zaustavili Linića da na prijateljskoj osnovi oprosti Radakoviću gotovo 11 milijuna kuna duga. Je li afera oko predstečajne nagodbe DI Čazme za DORH time završena, iz Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru danas nije bilo moguće doznati.

Slijepičević, koji u bjelovarskom Županijskom državnom odvjetništvu vodi Građansko-upravni odjel, nije želio špekulirati postoje li u ovom slučaju elementi kaznenog djela. Za Index je Slijepičević kazao kako ne zna hoće li Kazneni odjel Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru provoditi dodatne istražne radnje oko pokušaja da se DI Čazmi oprosti 10,9 milijuna kuna duga prema državi.

Pročitajte više