Pravnici složni: Linićeve predstečajne nagodbe treba hitno mijenjati

Screenshot: TV Student

PROŠLE srijede na Pravnom fakultetu u Zagrebu održana je tribina o predstečajnim nagodbama na kojoj su govorili studenti Prava, sudac Mislav Kolakušić i mnogi drugi.

"Marko je dužan 600 kuna, koje od njega potražuje vjerovnik Ivan. Zatim se Marko dogovara sa svoja druga dva prijatelja da oni tvrde kako im on duguje 1400 kuna, iako je taj dug nepostojeći. Tada je Marko više dužan svojim prijateljima nego Ivanu, a zakon mu dopušta da u potpunosti otpiše Ivanov dug. Kontrole nema, Ministarstvo potvrđuje, i Marko je u potpunosti otpisao svoj dug bez posljedica", pojednostavljeno su objasnili problem predstečajnih nagodbi novinari Televizije Student.

Odvjetnik Mićo Ljubenko na tribini je istaknuo kako osobno nije sklon vjerovanju da se radi o nekakvim urotama, već da su se brojne greške pojavile zbog neznanja. "Kamo sreće da su oni toliko pametniji od nas... Mislim da se radi jednostavno o amaterskom pristupu", kazao je Ljubenko.

Ana Mikulec iz udruge Pravnik za Televiziju Student je rekla da je uvjerena da se baš nitko od pravnih stručnjaka ne slaže s ovakvim Zakonom.

Sudac Mislav Kolakušić, koji je u javnosti najžešće kritizirao Linićeve predstečajne nagodbe, još je jednom upozorio na sve probleme u zakonu.

"Kako je moguće da jedan Zakon dopušta tolike zloupotrebe? Odgovor je vrlo jednostavan - zato što se zakoni u Hrvatskoj donose na prijedlog Vlade, bez ikakvog sudjelovanja struke. U Engleskoj, kada se donosi bilo kakav zakon, procedura traje pet godina. U Hrvatskoj ta procedura zna trajati svega sat vremena", kazao je Kolakušić.

Odvjetnička vježbenica Franka Baica upozorila je i na neke nelogičnosti u Zakonu, primjerice na činjenicu da on ne obvezuje dužnika da mora obavijestiti vjerovnike o otvaranju predstečajnog postupka.

"Vi imate potraživanja prema nekom dužniku, on pokrene postupak predstečajne nagodbe, Ministarstvo to potpiše i nakon toga vi kao vjerovnik više ništa ne možete učiniti - ne možete pokrenuti nikakav postupak, a ta tražbina je izgubljena zauvijek", upozorila je Baica.

Stručnjaci su upozorili i na još veliki problem u Hrvatskoj - činjenicu da se zakoni u Hrvatskoj mijenjaju prečesto i prebrzo, bez uključivanja mišljenja struke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara