Dačić: Spremni smo za realizaciju Južnog toka

Foto: Hina

SRPSKI šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je u ponedjeljak da Srbija u ovom trenutku nema obvezu pratiti vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije (EU), te da ne može utjecati na projekt "Južni tok", ali ipak mora tražiti uravnoteženost između približavanja Bruxellesu i odnosa prema “tradicionalnim prijateljima”.

“Mi u ovom trenutku nemamo obvezu pridružiti se zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU. Ali, tijekom pregovora i kako sve više budemo blizu članstvu u EU, nesumnjivo da taj postotak pridruživanja morati biti mnogo viši nego što je to danas”, rekao je Dačić novinarima na skupu u Arhivu Jugoslavije u Beogradu.

On je izjavio i da su poteškoće vezane uz projekt plinovoda “Južni tok” problemi koji postoje između Bruxellesa i Moskve, te da Srbija na njihovo rješavanje neće moći mnogo utjecati.

“Što se nas tiče, mi smo spremni za realizaciju ‘Južnog toka’. On nije usmjeren ni protiv koga, on je u interesu svih”, ocijenio je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije istaknuo je da su vanjskopolitički prioriteti Srbije članstvo u EU, ostvarivanje što je mogućno većeg utjecaja na ključne centre političke moći u svijetu, razvoj i njegovanje odnosa sa tradicionalnim prijateljima Srbije, te stvaranje mira i stabilnosti u regiji.

Nakon kosovskih izbora Ivica Dačić istaknuo je da očekuje konstituiranje Zajednica srpskih općina, političke institucije kosovskih Srba koja je predviđena Bruxelleskim sporazumom iz travnja 2013. godine.

Pročitajte više