Uhićen suradnik HDZ-ove ministrice. Božinović: Siguran sam da je sve objasnila

Foto: Luka Batelic/PIXSELL

Tehnički ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da su uhićenja bivšeg pomoćnika ministrice kulture i medija Davora Trupkovića te dekana i profesora zagrebačkog Geodetskog fakulteta zbog korupcije još jedan pokazatelj da institucije postupaju u skladu sa zakonom.

''Ovo je još jedan pokazatelj da hrvatske institucije, u ovom slučaju u suradnji s europskim institucijama, postupaju u skladu sa zakonom i provode ono što naloži nadležnim državnim odvjetništvima, u ovom slučaju EPPO'', rekao je Božinović u četvrtak u Borovu, gdje je nazočio 33. obljetnici pogibije 12 hrvatskih redarstvenika.

"Sve je iscrpno objasnila"

Na pitanje postoji li zapovjedna odgovornost ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek u toj aferi, Božinović je odgovorio kako je siguran da je ministrica sve iscrpno pojasnila.

''I ona i predsjednik Vlade i svi mi cijelo vrijeme govorimo da nam je u interesu da se sve razjasni procesuira'', dodao je.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je da su danas u sklopu istrage korupcije na zagrebačkom Geodetskom fakultetu uhićeni bivši pomoćnik ministrice kulture i sada glavni konzervator Davor Trupković, bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević.

EPPO smatra da je preplaćivanjem radova zbog prenapuhanih cijena nanesena šteta državnom proračuna od preko milijun eura. EPPO sumnjiči Đapu i Pribičevića da su bliskom suradniku ministrice kulture i medija Nini Obuljen Koržinek dali mito od 39.000 eura i pametni sat, dok su sebi priskrbili najmanje 384.000 eura nepripadne koristi.

Božinović o Milanoviću: Sve što je radio pokazalo se suprotnim

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ustvrdila je nakon uhićenja kako je spriječila pljačku te da tu ne može biti njezine političke ili zapovjedne odgovornosti jer je njezin uhićeni suradnik u ministarstvu zaposlen već 20 godina te ona nije mogla znati što on radi.

Božinović je komentirajući postizborne pregovore kazao kako ima raznih nagađanja i da to prati svake pregovore.

O Milanovićevim ocjenama da su pregovori ''prljaviji nego ikad'' i da se premijer Andrej Plenković znoji, Božinović je ocijenio da je riječ o komentaru ''pouzdano informiranog čimbenika u hrvatskoj politici''.

''Vidjeli smo sve njegove procjene od trenutka kad je krenula predizborna kampanja i njegovog upadanja u kampanju. Sve što je radio i komunicirao pokazalo se suprotnima'', nadodao je.

Pročitajte više