Dan odluke za Grčku: Građani odlučuju hoće li prihvatiti mjere štednje ili Europi reći "dosta je"!

PRED Grcima je dan odluke - ponovljeni parlamentarni izbori koji će odlučiti hoće li ova krizom pogođena zemlja pognute glave prihvatiti sve mjere štednje koje im nameće EU ili će reći dosta je.

Nakon što u svibnju niti jedna stranka nije mogla skupiti većinu i formirati Vladu, ponavljaju se izbori u Grčkoj. Akteri i pretendenti na tron su već poznati - Nova demokracija, stranka desnog centra koja je osvojila najviše glasova na svibanjskim izborima i koja se zalaže za provođenje svih mjera štednje te SYRIZA - koalicija radikalne ljevice koja se zalaže za vraćanje socijalnih prava i odgađanje otplate javnog duga.

"Ovo je rat između kapitala i radnika diljem Europe"

Tu je i Zlatna zora - ekstremno desna stranka čija milicija hoda Grčkom i mlati strance. Eurozona sa strepnjom čeka rezultate i više bi im odgovaralo da ih osvoji Nova Demokracija na čelu s Antonisom Samarasom. On je optužio Syrizu da želi Grčku vratiti na staro, zadržati ogromnu birokraciju, populizam te ponovno uvesti Drachmu.

"Oni koji se igraju s idejom Drachme znaju da će to pogoršati krizu, da će propadati još više poslova, uzrokovati višu nezaposlenost, nestabilnost i bijeg investitora", istaknuo je Samaras. Zastrašivanje Drachmom skreće pozornost s prave Syrizine poruke, a to je - gotovo je s politikom štednje i rezanjem prava koje nameće Njemačka i koje iscrpljuju siromašnije zemlje.


"Ovo nije rat između Nijemaca i Grka nego rat između kapitala i radnika diljem Europe. Mi vjerujemo da je gospođa Merkel dovela Eurozonu u opasnost inzistirajući na mjerama štednje", poručuje prvak ljevice i predsjednik stranke Alexis Tsipras.

"Dolazi nova zlatna zora helenizma"

Ishod izbora sigurno će se odraziti na europsko financijsko tržište, ali i na pomoć koju Grčka dobiva od eurozone. Dok dvije glavne stranke jedna drugoj pušu za vrat, stanje u Grčkoj iz dana u dan je sve gore, a netrpeljivost i nacionalizam rastu.

To je na izborima u svibnju pomoglo ekstremistima u Grčkoj okupljenima u Zlatnu Zoru jer su po prvi put ušli u parlament. Dok su premlaćivanja stranaca sve češća, lider pokreta Nikos Michaloliakos odbacuje optužbe i s protivnicima se obračunava na način koji podsjeća na neka vrlo mračna vremena dvadesetog stoljeća.

"Dolazi nova zlatna zora helenizma. Svima onima koji su izdali domovinu poručujem da je došlo vrijeme za strah. Mi dolazimo", poručio je Michaloliakos.

Pročitajte više