"Dan otvorenih srca" u Zakladi Ana Rukavina: Upišite se u Registar i pomozite onima kojima je to najpotrebnije

Foto: Arhiva

ZAKLADA Ana Rukavina organizirala je Dan otvorenih srca u povodu jubilarne 200. akcije upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Tijekom akcije, građani od 10 ujutro pa do 20 sati mogu dati krvi na analizu i upisati se u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Voditeljica Ureda Zaklade, Mirta Vrančić rekla je da se akcija održava umjesto tradicionalne akcije u prosincu na Trgu bana Josipa Jelačića te da i ove godine očekuju velik odaziv građana.

“U registru donora ima oko 37 tisuća osoba te se nadam da će nakon ove akcije taj broj biti puno veći”, naglasila je Voditeljica
Ureda zaklade, te podsjetila da je početkom rada Zaklade u Registru bilo samo 150 osoba, uglavnom članova obitelji oboljelih , zahvaljući kojima su obavljene 24 uspješne trasplantacije.

Danu otvorenih srca pridružit će se dugogodišnji prijatelji i donori Zaklade Ana Rukavina te stručnjaci iz registra i banke krvi iz pupkovine. U registar će se moći upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina. Zaklada Ana Rukavina obilježila je jučer šestu godišnjicu od smrti Ane Rukavine. Akcija se odvija u prostorijama Zaklade, u Ulici kneza Mislava 10/1.

Inače, u svjetski registar, "Bone Marrow Donors Worldwide", Hrvatska je do sada prijavila 28.770 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i 1.970 doza krvi iz pupkovine. Zahvaljujući tome, hrvatski je Registar je spasio 24 života.

Pročitajte više